KŘÍŽOVÁ CESTA – PREZENTACE V HLAVNÍM MĚSTĚ

26 května, 2016|Posted in: Obecné

Stříbro/Praha – Stříbro se opět prezentuje, tentokráte Křížovou cestou na Ronšperku, kterou vzkřísila iniciativa sdružení  Ronšperk. Prezentační tabule s historií a fotografiemi byla k vidění na celostátní přehlídce Má vlast – cestami proměn 2016 na pražském Vyšehradě. Tato výstava představuje návštěvníkům opomíjená místa a objekty, které prošly rekonstrukcemi a obnovami. „Jde o zajímavou přehlídku míst z Čech, Moravy a Slezka. Organizátorem je asociace  Entente Florale CZ a letos jde už o osmý ročník. Samozřejmě mě jako stříbrského občana těší, že se zde prezentuje jedno z krásných míst od nás ze Stříbra. Ale Tachovsko zde má širší zastoupení, je tu i prezentace jízdárny Světce a rekonstruované náměstí z Bezdružic. Výstava byla na Vyšehradě sice jen jednodenní, ale bude mít pokračování na dva týdny ve Valdštejnských zahradách Senátu. Vernisáž je plánována na 1. září v 15 hodin,“ uvedl senátor Miroslav Nenutil, který má záštitu nad celou přehlídkou jako předsedající Stále komise Senátu pro rozvoj venkova.
Křížová cesta byla ještě v roce 2010 v havarijním stavu. Tehdejší ředitel stříbrského muzea Pavel Plánka přišel s myšlenkou obnovení a ke svému záměru získal Davida Rybu,  Jana Koenigsmarka a Miroslava Kaltenbrunera. Společně založili  Občanské sdružení Ronšperk a a po projednání s vlastníkem, městem Stříbrem, začali řešit rekonstrukci kapliček Křížové cesty. „Asi nejnáročnější byla obnova obrazů v kapličkách. Výborně se toho zhostil akademický malíř Ivan Komárek spolu s keramikem Františekem  Švancarem. Malba byla provedena nakeramické kachle. Pan Komárek si jako předlohu vybral tvorbu Josefa Führicha, malíře z 19. století. Do projektu se v rámci přeshraniční spolupráce zapojil také spolek Goldene Strasse z bavorského města Altenstadt an der Waldnaab, které stejně jako Stříbro leží na trase někdejší Zlaté stezky,“ vysvětlil jeden z aktérů Miroslav Kaltenbruner.
Jednotlivé kolekce výstavy můžete po celý rok potkávat ve vestibulech nádraží, krajských úřadů, knihoven, škol a univerzit, na návsích a náměstích nebo v infocentrech. Díky tomuto konceptu výstavu v průběhu roku shlédne asi 2,5 milionů návštěvníků.
Foto: Miroslav Nenutil
MarS
2016_MV _plakat_zahajeni_mail (1) Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg z z0 z1