KOČOVNÉ DIVADLO BRÁZDÍ TACHOVSKO

9 srpna, 2016|Posted in: Obecné

Kočovné divadlo Žebřiňák zavítalo na Tachovsko, kde bude po celý srpen hrát na různých místech. Předběžný rozpis ukazuje na několik obcí, premiéra inscenace Barrock by se měla konat v sobotu 13. srpna v Olbramově. Dále by se mělo divadlo postupně přesouvat na dvě představení do Německa, pak opět do Čech do Lestkova, na Krasíkov, do Dolních Polžic, Bezdružic, Cebivi, Víchova, Svojšína a Těchlovic, rozpis je však zatím jen orientační a bude ještě doplňován. Více o divadle prozradila režisérka a scénografka Marianna Stránská. „Naše kočovné divadlo jezdí už osmým rokem krásným obstarožním povozem křížem krážem českou kotlinou.  Tato nová inscenace nese název Barrock a jak název napovídá, zabývá se fenoménem českého a evropského baroka, které bylo obdobím celoevropské společenské krize a nejistot.  Jde o divadelní formu společensko-politického pamfletu s komediálními prvky konfrontující obyvatele menších obcí  s aktuální politickým děním,“ uvedla Stránská.
O přípravu se starají dva principálové David Lomič a Jan Stránský. „Divadlo z větší části tvoří studenti z Prahy a divadlo každý rok věnujeme jeden celý letní měsíc.  Protože chodíme se žebřiňákem sami, vybíráme si lokality pro nás snadno dostupné, pokud možno nekopcovité a místa hraní poblíž sebe, abychom se dokázali včas přemístit. Záleží samozřejmě také na tom, kde nám nabídnou jaké zázemí.  Hrajeme denně nebo obden, podle přemístění z místa na místo, když prší, tak nehrajeme,“ uvedli Lomič a Stránský s dodatkem, že každý rok mají připravené jiné představení.
Zájemci o podívanou získají info na: facebookové stránce Kočovná společnost Žebřiňák.
MarS

Nechte se unést výjimečnou atmosférou divadelního kočování, kterou do plzeňského kraje přivezou moderně renesanční umělci. Jejich kočovná společnost již osmým rokem jezdí se svým obstarožním povozem křížem krážem českou kotlinou a s neutuchajícím nadšením šíří mezi lidmi lásku k divadlu, hudbě, tanci a dalším rozličným pouličně – hospodským kejklům. Nikdo, kočovníky samotné nevyjímaje, předem neví, kde a zda se odehraje další představení, a kam skupinu zavedou rozmary počasí, starostů, tahounů a bůhví čeho ještě. Proto mějte oči a uši na stopkách, a poslouchejte místní rozhlas. Možná vám totiž zrovna projíždějí pod okny.

Nová inscenace s pracovním názvem  „BARROCK”  se zabývá nejenom, jak název napovídá, fenoménem českého a evropského baroka, které bylo obdobím celoevropské společenské krize a nejistot, ale hlavně hledá v jeho historických krizích naději pro řešení mnohých krizí našeho současného světa. Inscenace vzniká kombinací původních materiálů s moderními divadelními trendy a je nejen záživnou podívanou, ale pokouší se objevit to, proč k baroku znova a znova fascinovaně vzhlíží celé generace.

Slovo autorů

Časové vymezení: Letošní inscenace «BARROCK» je divadelní formou společensko-politického pamfletu s komediálními prvky konfrontující obyvatele menších obcí s aktuálním společensko-politickým děním.  Je to nadčasová kritika společnosti, která záměrně zveličuje až paroduje stránky současného politického populismu, zasazeného do prostředí  inspirovaném fenoménem evropského baroka. Baroko bylo obdobím zrodu silné iluzivní scénografie, žánrů jako opera, balet a melodrama, hudebních skladatelů jako Bach a Vivaldi, dramatiků jako Moliére a Calderón. Zároveň ale bylo obdobím celoevropské společenské krize a nejistot.

Česká republika a Německo jsou dnes, podobně jako v baroku, součástí Evropského soustátí, které sdílí společný osud, pouze latinu vystřídala angličtina. V dnešní době ekonomické a imigrantské krize, ve světě zmítaném válkami, se Evropa opět nachází v časech nejistoty, strachu a možného ohrožení.

Inscenace zkoumá historické a umělecké vazby mezi barokem a současností. Současné a barokní módní divadelní trendy jsou si totiž až neuvěřitelně podobné. (Práce s kýčem). Obě doby jsou charakteristické moderními divadelními žánry, které organicky propojují divadelní, vizuální a hudební složku.

abcde IMG_5585 IMG_5586 IMG_5587 IMG_5588 IMG_5589 IMG_5590 IMG_5592 IMG_5594 IMG_5598 IMG_5599 IMG_5600 IMG_5603 IMG_5604 IMG_5605 IMG_5607 IMG_5608 IMG_5613 IMG_5616 IMG_5617 IMG_5621 IMG_5622 IMG_5625 IMG_5630 IMG_5631 IMG_5632 IMG_5635 IMG_5637 IMG_5639 IMG_5644