KLADRUBY HOSTÍ DVĚ VÝSTAVY

27 září, 2016|Posted in: Obecné

Hned dvě výstavy začaly vernisáží v pátek 23.9.2016 v kladrubském regionálním muzeu. Jednak jde o výstavu  Tahem pera a k vidění jsou slabikáře z celého světa. Starší ročníky návštěvníků se přímo rozplývaly nad některými exponáty, ze kterých se dříve učily, a které jim tak připomněly jejich školní začátky.

Především ale začala výstava  s názvem Strašidla Jiřího Wintera Neprakty. V horním sále muzea je k vidění spousta nádherných obrázků plných strašidel. Vernisáž slavnostně otevřela čtením z knihy, ale i vzpomínkami a vyprávěním vdova po p. Nepraktovi paní Daniela Pavlatová.  Na svého muže vzpomínala evidentně s velkou láskou a jeho smrt nazývala překrásně odchodem přes duhový most. Ukázalo se, že paní Daniela je studnice plná zážitků, vzpomínek, příběhů spojených se svým manželem a že se o toto ráda podělí s kýmkoliv, kdo o to má opravdový zájem. A protože jsem zájem opravdu měla, dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí včetně toho, jak těžký život vlastně pan Jiří Winter Neprakta měl. Vzhledem k jeho židovskému původu byla většina jeho rodiny vyvražděna a on sám jen s notnou dávkou štěstí přežil německý lágr, avšak po jeho návratu domů zjistil, že ve svých 21 letech nemá už bohužel ani maminku ani tatínka. Nejspíš i tyto všechny události způsobily, že se sám svého odchodu přes duhový most nikdy nebál, neb prý  říkával, že tam má většinu své rodiny a svých přátel a že tam se rádi sejdou a budou se snad mít líp. Možná i proto ho bavilo kreslit strašidla a jiné nadpřirozené bytosti, neb je prý považoval za svoje spojence.
Samozřejmě došlo i na povídání o knize Černí baroni. Tuhle knihu by měla mít snad každá česká domácnost. Prostě bez mixéru se člověk obejde, ale bez Černých baronů??????  Paní Daniela vyprávěla o tom, jak vzniklo spojení mezi Nepraktou a Švandrlíkem a jak se jinak v té době všude zakázaný Švandrlík díky Nepraktovi objevoval se svými vtípky aspoň v tehdejším časopise Dikobraz. Dokonce se paní Pavlatová náhodně jednou dostala i do hospody U kulaté báby v Janovicích nad Úhlavou, kde se též odehrává kousek příběhů z knihy a jen se tak před paní majitelovou zmínila, že je škoda, že v tak krásné restauraci není na Černé barony žádná vzpomínka. Nicméně u toho rozhovor skončil. Jaké bylo její překvapení, když se po několika měsících ve stejné restauraci objevila znovu a zjistila, že majitel se nad její připomínkou zamyslel a hospůdku upravil.  😀 A takových historek jsem se dozvěděla ještě několik. Myslím, že kdyby vše paní Daniela sepsala, nestačila by na to jedna klasická knihovna v obýváku.
Musím říct, že když jsem se na vernisáž chystala, nečekala jsem, jak až moc ji příjemně prožiji. Paní Daniela je opravdu velmi milá dáma, plná pozitivní energie a se zdravým názorem na tento svět. Jsem ráda, že jsem se s ní mohla osobně seznámit a již nyní se těším na další setkání. Mohu totiž prozradit, že tato výstava bude mít i tzv. dernisáž a zde bude promítán jeden z Nepraktových filmů a paní Pavlatová opět přislíbila svoji účast.  Dodám malinkatý drbíček – paní Pavlatová je totiž spolužačka našeho současného ředitele muzea p. Pavla Parláska a tak můžeme doufat, že tohle staré přátelství nepřivedlo tvorbu Jiřího Wintera Nepraktu do Kladrub naposledy.

Zbývá už jen  dodat, že po celou dobu hrála k poslechu v Kladrubech již známá a osvědčená skupina Mr. Z.

Monika Šavlová

DSC_0408 DSC_0411 DSC_0414 DSC_0416 DSC_0419 DSC_0421 DSC_0425 DSC_0427 DSC_0429 DSC_0431 DSC_0437 DSC_0440 DSC_0456 DSC_0457 DSC_0465 DSC_0479 DSC_0484 DSC_0487