LIDÉ VÝROBNU LÉKŮ NECHTĚJÍ

28 října, 2016|Posted in: Obecné

Novou vlnu nevole občanů i představitelů města vzbudilo především to, že město Stříbro nebylo v celé věci uznáno jako jeden z účastníků řízení. „O tuto pozici jsme se snažili především proto, abychom mohli celý projekt alespoň nějak korigovat. Bohužel Plzeňský kraj nám v tomto ohledu nevyhověl. Trochu jsme doufali, že se ozvou občané,a to se opravdu stalo,“ řekl Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš.

Ilustrační foto

Ilustrační fotoFoto: Archiv Deníku

Firma zabývající se výrobou léků, léčivých, zdravotnických a kosmetických přípravků,chtěla rozšířit své působení do prostorů bývalé firmy Amati a zde začít s farmaceutickou produkcí. K té měly být podle původních informací použity vysoce toxické látky, jako například toluen. Vzhledem k tomu, že prostory bývalé výrobny hudebních nástrojů se nachází v blízkosti obytné zóny a poměrně blízko je také řeka, zástupci města chtěli mít možnost většího dohledu nad vznikem výroby a potažmo i budoucí výrobou. To se bohužel nepovedlo, a tak se ke slovu dostali samotní občané.

Ti přišli s peticí proti rozšíření farmaceutické výroby. „Největší problém vidíme v tom, že při výrobě jsou používány opravdu nebezpečné chemické látky a vzniká při ní chemický odpad, který se musí nějak zlikvidovat, ale nikdo pořádně neví jak. Dále by byla jistě i mnohem více zatížena doprava v daném úseku a mnoho dalších věcí,“ vysvětlil Pavel Kaštovský, člen petičního výboru. Případní zájemci mohou petici podepsat hned na několika místech ve Stříbře.

Podle starosty má podpisová akce šanci na úspěch. „Petice od občanů určitě fungují. Nedá se říci, že by se celý projekt zrušil, minimálně by se ale mohlo opět jednat o jeho rizikách a případných zabezpečeních,“ uvedl. Radnice chce petici postoupit dále na vyšší místa.

Deník se pokusil získat stanovisko také od západočeské firmy, vyzvánějící telefon však v sídle firmy nikdo nezvedal.

Autor: Jindřich Sýkora