MÁME NOVÉ VÝJEZDOVÉ CENTRUM ZÁCHRANNÉ SLUŽBY

4 října, 2016|Posted in: Obecné

V pondělí bylo oficiálně otevřeno nové výjezdové centrum Zdravotnické záchranné služby ve Stříbře. Záchranáři se tak přestěhovali do zcela nové budovy v areálu bývalých kasáren.

V pondělí bylo oficiálně otevřeno nové výjezdové centrum Zdravotnické záchranné služby ve Stříbře.

V pondělí bylo oficiálně otevřeno nové výjezdové centrum Zdravotnické záchranné služby ve Stříbře.Foto: ZZS PK

Začátek tohoto projektu je datován do roku 2015, stavět se však začalo až během letošního března. Celkově vyšla stavba na částku přes devět miliónů korun.
Nová centrála záchranářů, která bude zároveň spojena s lékařskou pohotovostí, přinese hned několik výhod. „Jedna z výhod je ta, že budova je přímo ve vlastnictví Plzeňského kraje, dále se také jedná o energeticky výhodnější stavení. Ovšem hlavní výhodou především pro pacienty je fakt, že nově bude o jednu výjezdovou jednotku více. Což v případě bývalých prostor nebylo proveditelné,“ řekl Deníku manažer vnějších vztahů Zdravotnické záchranné služby Vítězslav Sladký. Jak dále vysvětlil, nyní budou moct vyjíždět dvě dvoučlenné posádky, místo jedné tříčlenné. „Bude se tedy jednat o postup, který už je de facto klasikou ve zbytku kraje. Vždy může vyjet menší vozidlo, které bude doprovázeno sanitkou. Logicky jsou tedy potřebná další vozidla. Na ty bohužel v předešlém sídle záchranné služby nebylo místo. Nyní již však nic nebrání.“

Opomenout se rozhodně nedá ani na zástupce města Stříbra, kteří vidí v novém centru záchranářů také nová pozitiva. Stříbro se do projektu zapojilo částkou jeden a půl milionu.

„Záchranáři budou mít nyní mnohem lepší výjezd. Budova, ve které sídlili dříve, se nachází přímo naproti světelné křižovatce, tudíž to zde bylo vždy komplikované. Bezesporu velmi prospěšná bude také nová výjezdová jednotka,“ uvedl starosta Stříbra Karel Lukeš. Důležitou informací pro občany je také to, že kromě adresy se nic nezměnilo. Čísla na stříbrskou záchrannou službu zůstávají tedy stejná.

Celkově se na Tachovsku nachází pět různých center zásahové služby. Kromě nové budovy ve Stříbře také v Tachově, Plané, Konstantinových Lázních a přibližně rok také v Boru. I přes absenci nemocnice se jedná o poměrně velké číslo. Stačí to ale?

„Snažíme se záchrannou službu stále zlepšovat a k tomu samozřejmě patří i postupné rozrůstání. Můžeme říct, že situaci zvládáme. Samozřejmě pokud se najednou přihodí několik případů, tak je to pak těžké. Ale ve valné většině případů stíhá jednotka přijet do předepsaných dvaceti minut. Mnohdy i mnohem dříve,“ uvedl Sladký.

V novém objektu ZZS ve Stříbře najdou pacienti také lékařskou pohotovost, její ordinační doba je nezměněna, tedy od pondělí do čtvrtku 17 – 22, pátek 19 – 07, víkendy a svátky 07 – 07 hodin.

Autor: Jindřich Sýkora
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/zachranka-se-stehuje-a-posiluje-20161003.html