SULISLAV ROZKVETLA DÍKY PÍLI A DOTACÍM

4 listopadu, 2016|Posted in: Obecné

Poslední obcí na Tachovsku před Plzní je Sulislav. Dvě stovky tamních obyvatel drží dodnes starodávné tradice, například sulislavský masopust se tak koná už více jak 230 let, dívky tam také chodí s jarem. Pokrok je však nutný a obec má za sebou mnoho žádaných úprav. „Děláme dle potřeby i peněz. V roce 2012 začal první etapa výstavby kanalizace a ČOV, tak skončila v roce 2013. Bylo vynaloženo 21 miliónů korun, přičemž dotace činila 14 miliónů a byla poskytnuta z evropských fondů a podpory státu prostřednictvím SZIFu,“ vysvětluje starosta Sulislavi Milan Strohschneider.
Druhá etapa začala o dva roky později, v roce 2015. „Protože v roce 2014 se nepodařilo získat dotaci na dostavbu kanalizace, tak jsme se zaměřili na opravu památek. Byl zrestaurován vstupní portál kostela sv. Vavřince a socha sv. Jana Nepomuckého. Celkové náklady činily 462 tisíc korun a většinu jsme získali od SZIFu, to bylo 400 tisíc. Pak tedy v roce 2015 byla zahájena 2. etapa budování kanalizace s finančním nákladem pěti miliónů s dotací 1,5 miliónu korun od PK – životní prostředí. Ta byla dokončena letos. Musím říct, že nás těší to, že se podařilo odkanalizovat 100% domácností. Nyní už není v obci žádný zápach a rybníky jsou čisté, což dokazuje i poslední výlov, kdy jsem vytáhli jen samé zdravé a čisté ryby,“ říká starosta.
Obec letos také budovala nové cesty, na které získala dotaci opět z Plzeňského kraje, a to 450 tisíc korun. „Akce nás vyšla na tři čtvrtě miliónu, cestu teď mají rodinné domy 84,85 a 95. Co však musím hlavně říci je to, že sami bychom to nedokázali, že díky všem těmto dotacím jsme se zvedli mnohem výše. Naše obec totiž nemá šanci sama takové akce ufinancovat. Proto moc děkuji všem, kteří nám dokázali pomoci,“ řekl starosta.

Martina Sihelská

IMG_9856 starosta4 starosta5