NEVIDITELNÝ ČESKÝ JEŽÍŠEK

2 prosince, 2016|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

„Co nevidím, tomu nevěřím.“ Znáte? Jistě jste si to několikrát v životě řekli. A vidíte, přesto věříte, nebo jste věřili už jako malé děti na to, že dárky nosí Jéžíšek. Náš český Jéžíšek, který je nám stále neznámý.
Děti mu píší dopisy a kdybychom se nestyděli, tak i my dospělí, by jsme tu obálku za okno šoupli, protože i my máme občas přání, která nám nikdo splnit nemůže. Jsou to přání, která se netýkají hmotných statků a peněz, ale která se týkají našich nejbližších, jejich zdraví a také přání, která mají splnit lásku těm, kteří ji nepoznali, nebo o ni přišli. Opravdu se mnohdy obracíme na ty nadpozemské síly i když víme, že nejsou – ale co kdyby.
Dětem říkáme, že uslyší zacinkání a necháváme je ve slastné nevědomosti do doby, kdy samy pochopí, že dárky kupují ti, co nás mají rádi. Ale přesto v koutku duše ve stínu vánočního stromečku hledáme okem to, co jsme nikdy jako děti neviděli a tolik vidět chtěli, postavu – představu, která by nám nějaké to přání splnila.Vánoční doba tyhle představy má plnit a proto se všichni na Vánoce těšíme.
Je velmi zajímavé, že doba pokročila hodně dopředu, nákupní centra na nás valí mraky zboží a lákají nás Santa Clausem, ale žádný z řetězců nikdy nenapadlo zhmotnit postavu našeho českého Jéžíška a víte proč ? Protože náš Jéžíšek je jen náš a je v každé dětské dušičce jiný, nejen v dušičce, ale i duši nás dospěláků. Kdyby se totiž povedlo dát mu tvář a postavu, kouzlo českých Vánoc by už nemělo tu správnou atmosféru a tajemný Štědrý večer by nebyl tajemným. A to si přece nikdo troufnout nemůže.
Trošku Vás provedu světem. Jako první půjde na řadu Santa Claus. On ke svému jménu přišel náhodou. Vzniklo zkomolením holandského slova Sinterklaas, které je zkratkou Sint Nicolaas, což je Svatý Mikuláš, neboli Otec Vánoc. Díky reklamě Coca Coly, která od třicátých let minulého století Santa Clause vozí světem, mnohé děti mají Vánoce spojené právě s ním. Podobu mu však dala firma White Rock už v roce 1915. Pravda je však taková že Santa Claus oproti našemu Svatému Mikuláši atribut biskupa nemá.
Náš Jéžíšek nosí dárky na Slovensku, v Německu, ale i v Rakousku a Lucembursku. To v Polsku mají sv. Mikuláše, Gwiazdku, nebo andílka Aniolka. Ve Francii mají veselého šprýmaře Pere Noela, který dárky schovává. Španělsko obdarovávají Tři králové. Nad Itálií létá se sobím spřežením Babo Natale, nemá to jednoduché, protože bydlí ve Finsku a jižní část Itálie musí podarovat večer 24. prosince a tu severní o den později po obědě. V Řecku chodí Svatý Vassilij, který daruje o Silvestra. V Belgii Jéžíšek chodí již jen ve starších rodinách do popředí se dostává Santa Claus.
V Holandsku chodí Sinterklaas s mouřenínem pátého prosince. Finskem se prochází Joulupukki řečený strýček Ukko s partou skřítků. Ve Švédsku Jultomten starý šedivý stařeček se skřítky a trpaslíky.
Ruskem stále chodí děda Mráz. Bulharskem děda Koleda. Maďarsko podaruje Jézuska – Kisjézus – Jéžíšek. Chosvatsko má dědu Božičnjaka a Srbsko obdarovává Svetí Nikolaj.
No a kdyby jste chtěli za oceán, tak tam USA a Kanada Santa Claus. Na Hawaji se producíruje Uncle Santa černý jako bota a jezdí na surfovém prkně. Brazílie má Jéžíška, ale také Oxalu. Argentina má osůbku zvanou Magi, která jezdí na koni, ale až 6. ledna. Kolumbii mají napůl Nino Dios – Jéžíšek a Santa Claus.
V Číně mají postavu Dun Che Lao Ren a v Japonsku postavu bůžka Hoteišó.
A mohla bych psát dál a dál. Jedno je však úplně jasné, všechny postavičky na světě které Jéžíšky představují, jsou postavy tajemné, neviditelné a kouzelné. A tak to tak nechme, abychom mohli i dál vidět rozzářené oči našich dětí, ale i nejbližších, cítit atmosféru plného čekání, jestli nám ten náš Jéžíšek přinese ty vytoužené dárky.

Krásný čas adventní přeje Hana Štollová