TIP NA VÝLET – HOLUBÍ SKÁLY

28 ledna, 2017|Posted in: Obecné

Další ze série mých výletů po republice – dnes opět v mých oblíbených končinách Krušnohorska, kam se často zašívám do jedné lesní boudy. Sice do Krušných Hor jezdím snad pořád, také odtud i pocházím původem, ale o Holubích skalách jsem slyšela prvně poměrně nedávno.

Samozřejmě jsem se hned začala pídit, kde jsou a v podstatě mě překvapilo, že od mého pobytu sotva kamenem dohodil. Naopak, ještě jsem chodila po skalách vedle – po Strašidlech – nebo chcete-li Jindřišských skalách.

Zatímco Strašidla se dají najít v podstatě jednoduše, také jsou pořád plná turistů a horolezců, nedaleké Holubí skály jen tak lehce nenajdete a vlastně, pokud neulovíte někoho, kdo vás tam zavede, jako mě, tak jen najdete vážně stěží.
Základním orientačním bodem jsou Potůčky, obec na hranici s Německem. Z Potůčků jdete prakticky stále po hranici, po té se ostatně line i potok, který nese název Komáří (kousek dále je i Kraví a Zlatý). Postupně se cesta bude stáčet doprava, jsou tam cyklistické značky na Boží Dar. Celkem to je cca kolem osmi kilometrů, ale můžete i jinou trasou, pak jsou samozřejmě kilometry jiné.
Lokalitě se říká Zlatý kopec, proč jsou to skály Holubí, to jsem se nedopídila, tamní lidé říkají několik verzí, mezi jinými například, že tam prostě mají samá zvířecí jména kolem, což je asi pravdou. Znám tam Vlčí Horu, Vlčí Jámy, Medvědí Jámy, Liščí Hůrku, Kraví potok, je tam toho mraky – těch zvířecích jmen. Podle další verze jim prý  němečtí sousedé říkají Taubstein – což tedy po rozložení slov je Taub = hluchý, jalový, ale kdyby to bylo Taube, to už v překladu holub je. Mně osobně jedna ta skála – taková podsaditější – nafouknutého holuba i připomněla.
Jinak komplex skal má ještě jednotlivá jména pro každý skalní útvar: Jelení, Komáří, Medvědí skála, Okenní, Supí skála a Žehlička.
Podobnost si hledejte každý sám.
I u Holubích skal se slaňuje, jak mi bylo vysvětleno, ale nejsou tam nájezdy lidí, spíše tam budete sami, než-li v davu jako na Jindřišských skalách. (I o těch vám zde pak napíši).
Milovníci přírody jistě ocení i okolní faunu a rozmanitost. Jako výlet tichým místem doporučuji.
MarS
a2 IMG_1403 IMG_1421 IMG_1436 IMG_1440 IMG_1445 IMG_1455 IMG_1532 IMG_1553 IMG_1556