HASIČI PŮJDOU PRŮVODEM, OSLAVUJÍ!

16 května, 2017|Posted in: Obecné

Na sobotu 20. května jsou v Černošíně připraveny velké oslavy. Tamní Sbor dobrovolných hasičů oslaví 135 let, nynějším starostou je František Hrubý. Za ty roky pomáhali hasiči při mnoha neštěstích i přírodních kalamitách. Jejich duše brázdí mnoho neveselých chvil. Přesto to dělají rádi a také si vychovávají mládež. V dnešní době má jejich sbor i s dětmi pět desítek členů. Více prozradila místostarostka Martina Koubková. „Ve sboru je pět žen a také jedenáct dětí, které v kroužku vychovávají   Iveta Šnejderová a Anna Hreusová.  Děti se naučí mnoho užitečného, jezdí i na soutěže po okolí. Dospělí se jim hodně věnují,“ říká Koubková.
Dobrovolní hasiči nepomáhají jen v Černošíně, ale jezdí na pomoc i do dalších míst v okolí. „Je-li to potřeba a naši kolegové nás jinde potřebují, vyjedeme. Zasahovali jsme třeba v Trpístech, Konstantinových Lázních, Stříbře či Plané, prostě tam, kde je to nutné. Většinou jezdíme k požárům lesů a budov, nebo aut. Hodně výjezdů bývá v létě, když jsou žně, hoří na polích, ale někdy také třeba i u kolejí. Odstraňujeme polomy, zpřístupňujeme cesty po kalamitách. Někdy probíhá evakuace dětí z výletů. Uklízíme po záplavách. Ono je docela často, co dělat a kde zasahovat, prostě jedeme, kamkoliv nás plzeňská centrála vyšle,“ vysvětluje velitel výjezdové jednotky Jaroslav Rosa.
Máte-li pocit, že hasiči mají plno práce, a tak i plno peněz, mýlíte se. „To víte, je to dobrovolná práce, pomoc druhým a neplacená. Každý si to může zkusit,“ říkají hasiči.
Jednou za měsíc se hasiči scházejí, proberou veškeré dění, aktuality, naplánují akce a brigády. Když se nic neděje, jsou u různých kulturních příležitostí. „Hodně děláme pro děti, třeba loučení se školou, nebo s létem, Den dětí, maškarní odpoledne. Jednou za rok máme Hasičský bál. Také pomáháme při městských akcích, chystáme májku,“ vypočítávali Koubková s Rosou a starostou Hrubým.
V sobotu mají naplánovaný průvod hasičů i program. „Ve 12 hodin vyjde průvod hasičských sborů z okolí, pojede i auto s praporem, hrát nám bude Amati band. V centru pak bude proslov starostů SDH, výstava techniky, vyhlídka s plošinou. Bude předveden požární útok mladých hasičů. Zatančí nám černošínský taneční kroužek 11Stars a přijedou i tachovské mažoretky. Večer bude taneční zábava,“ shrnul plány na sobotu Jaroslav Rosa.
Foto: archiv SDH
sdh1 sdh2 sdh3 sdh4 sdh5 sdh6 sdh7 sdh8 shdcernosin135let