MÁ RÁD HISTORII HRADŮ, V NEDĚLI PŘIJDE O JEDNOM VYPRÁVĚT!

31 května, 2017|Posted in: Obecné

V Černošíně právě probíhají přípravy na výstavu o nálezech z  hradu Volfštejna. Tu připravují členové Spolku pro záchranu hradu Volfštejna z Plzně, jehož předsedou je Václav Menčík ve spolupráci s městem Černošínem.

Tento spolek funguje přesně čtvrtstoletí „Za tu dobu jsme našli mnoho nálezů a dokumentů. Náš spolek čítá 18 aktivních členů, všichni máme nějaký vztah ke zdejšímu hradu. Ten nejhlavnější je asi ten, že jsme sem často jezdili na vandry, hodně jsme se zajímali o historii, také pak přišel návrh, že chceme nějaké památce pomáhat. Jeden z členů, František Bláhovec, sem pravidelně jezdil ke Mži a na hrad. Tak si ho oblíbil, že sem potom stále zval kamarády, a ta naše parta sem pak od roku 1991 pravidelně jezdila. Během roku jsme dali dohromady stanovy a požádali o registraci,“ vysvětlil Václav Menčík, s tím, že hodně jim pomohla tehdejší starostka Černošína Jena Tomášková.

Spolek nyní čítá 18 aktivních členů, hlavní činností jsou různé opravy na hradu. „Za ta léta zřícenina stále více dochází k úhoně a my se postupně snažíme ten zub času zpomalit. Opravujeme zdivo v nejhorších částech, kde se rozpadá, scházíme se dle domluvy a našeho volného času. Samozřejmě při těch pracích dochází i k nálezům. Mezi ty nejvzácnější patří míšenské stříbrné groše, které nyní vystavuje plzeňské muzeum. Pak jsem našli různé úlomky keramiky z 14. až 16. století. Hrot šípu, kované hřebíky, háčky, pískovcová ostění, je toho poměrně mnoho,“ uvedl Menčík, že vše dělají pod dohledem památkové péče.

Václav Menčík má hrad Volfštejn jako velký koníček. Původně vystudoval obor elektromechanik silnoproud v Plzni, dnes dělá ve výrobě rozvaděčů a technickou dokumentaci. Je ženatý a má dvě děti, i svou rodinu se snaží vtáhnout do koníčku historie hradů. „Jsem i takový lokální patriot, sbírám knihy o Plzni, hodně jezdím po okolních hradech, což samozřejmě pak spojuji i s dovolenou po celém Česku. A má rád film, jak jinak, také historické, i podobné knihy a romány. Dokonce na jedné knize už řadu let pracujeme, bude o Volfštejně a snad se už brzy povede ji dokončit,“ dodal Menčík.

Pokud máte také zájem získat novinky o tomto hradu u města Černošína, nezapomeňte si zaznamenat dva červnové datumy. První je 4. června od 17 hodin, kdy v černošínském muzeu bude beseda s Václavem Menčíkem o opravách hradu spojená s výstavou fotografií a promítáním. Druhé datum je 24. června od 18 hodin. To bude na stejném místě, ale v zahradách promítána premiéra filmu Volfštejn z dílny Libora Marka a Josefa Babky, k tomu je ještě přidružen program s pohádkou, ukázkami historického šermu a ohňová show. V případě nepříznivé počasí bude tato akce přemístěna do kulturního domu v Černošíně.

 

MarS

 

male0 male1 male2 male3 volftesjnop