JSEM KOČÍ A NEMĚNIL BYCH …

9 srpna, 2017|Posted in: Obecné

Mariánské Lázně – V centru lázeňského města Mariánských Lázní si můžete dopřát nejenom ochutnávku pramenů, pohled na krásné stavby a fontánu, ale také se můžete rozhodnout pro projížďku v kočáře taženého koňským spřežením. Jde o hezký zážitek, na který budete vzpomínat, můžete si vybrat ze tří tras a kočí vám rád o každém z míst něco řekne.

Už šestnáct let vozí lidi po městě i  třiatřicetiletý Jiří Soušek. Cesta ke koním byla vytouženým cílem, původní řemeslo má však jiné.

Když jste si vybíral budoucí povolání, co to bylo?
Ačkoliv jsme stále snil o práci s koňmi, šel jsem na kuchaře. Vaření mám také rád, ale stejně jsem pořád přemýšlel, jak být co nejvíce u koní. Chodil jsem za nimi už od dětství.
A kdy jste tedy začal jezdit s kočárem?
Povedlo se mi to už v sedmnácti letech, takže jsem si vaření moc neužil a hned jsem dostal možnost jezdit s kočárem.
Musíte mít zřejmě nějaké školení a také nějaký „řídící průkaz“?
Ano, to je podmínkou. Musíte osvědčení z autoškoly, kde potom máte navíc každý rok zkoušky. Samozřejmě jsem se také musel naučit něco o okolí, kudy projíždím, abych mohl zájemcům říkat to nejzajímavější.
 
Jezdíte celý rok, nebo jen sezónně?
Jezdíme jen od jara do podzimu a dle počasí. Když hodně prší, tak nejedu. V zimě pak koně projíždíme v sedle, aby měli stálý pohyb.
Takže jste v zimě úplně nezaměstnaný?
Ne, tak docela. Ono je plno jiné práce. Musíte průběžně renovovat kočáry, opravovat stáje, zajišťovat další věci, starat se koně. Vždyť jich máme osmnáct a šest kočárů, to je práce dost!
Jaká bývá Vaše klientela, domácí, nebo spíše jezdí cizinci?
Je to různorodé, ale víc toho využívají cizinci. Řekl bych, že nejčastěji jsou to Rusové a Němci, Češi moc ne.  Jezdím tři okruhy, Češi si spíše vezmou ten kratší v centru města, ale cizinci se rádi projedou i dále. Ono je to také věcí pohledu. Češi to vidí občas jako týrání zvířat a cizinci zase jsou zvyklí s koňmi různě jezdit a pracovat.
Takže musíte umět jazyky?
Umím německy, pár slov i rusky, ale s tou němčinou si dobře vystačím.
Máte každý svůj kočár a koně?
Většinou ano. Já teď jezdím s bílým kočárem, do kterého zapřahuji čtyřletého Hopina a pětiletého Černého. Jsou to hodní kluci, pokorní.
Nebojí se koně různých zvuků na ulici?
No, není to pro ně samozřejmě ideální, zažil jsem i, že se leknou, ale vždy se to dá zvládnout. oni se časem hodně zvyknou a už je pak tolik věcí nevyděsí. Co však nemají rádi, to jsou troleje, ten zvuk, když kolem přejede trolejbus a nahoře to cvakne.
Měnil byste někdy?
Ne. Já to mám rád a u koní bych chtěl být pořád. I když by se dalo někde vydělat více. Ale tady dělám práci, kterou miluji.
Město Mariánské Lázně má tak skvělý tahák pro turisty, který se najde jen na několika místech v republice. Přesto, jak říká vedoucí společnosti Kočárové dopravy  s.r.o Eva Klestilová, není vše tak růžové. „Nemohu říci, že si chci vysloveně stěžovat, ale přiznám se, že bych trochu více pomoci od města uvítala. Práce se zvířaty není jednoduchá, my například, když spřežení dojede, tak se potřebujeme za sebou řadit. Ale město nám vyhradilo pouze dvě místa a hned za nimi stojí automobily. Takže se kolikrát bojíme, abych kočárem nezavadili o nějaký vůz, před který se potřebujeme zařadit. Samozřejmě mě to trochu mrzí, protože se tu opravoval park a hydranty, tak se říkalo , že při úpravách na nás myslí. Ale, bohužel. Při tom by město to mělo jako zlepšení dalších služeb turistům,“ myslí si Klestilová.
Kdo by měl zájem o projížďku městem, najde kočáry u kolonády z Vrchlického ulice u Mírového náměstí. Kontakt: 606 341 783

MarS

IMG_0005 IMG_0006 IMG_0008 IMG_0009 IMG_0010 IMG_0012 IMG_0016 IMG_0024 IMG_0032 IMG_0034 IMG_0048 IMG_0067 IMG_0068 IMG_0072 IMG_0073