VÍTE, CO JSOU HROMNICE?

2 února, 2018|Posted in: Domácí dílna, Obecné

VÍTE CO JSOU TO HROMNICE ?

Tak tu máme druhého února. Svátek Hromnic. Hromnice se v křesťanství staly důležitou oslavou blížícího se jara. Svátek je také spojen s ochranou před bouřkou, bleskem a hromem, ten najdeme ostatně i v jeho názvu.

Svátek pevně souvisí i s bohem Perunem, který ohlašoval svůj příchod a také to, že se probudil ze zimního spánku. Perun je bůh, který oplývá plodivou silou a přichází bojovat s temnými silami zimy a svrhnout její vládu. Příchod boha Peruna poznáte podle prvního jarního zahřmění.

Jarním bleskem se příroda začíná probouzet k novému životu a zlí duchové zalézají do svých skrýší. Nastává předjaří.

Dříve lidé první jarní zahřmění provázeli různými rituály. Klekali na zem, ve světnicích přesouvali židle a do země před vraty statků zasekávali sekeru, neboť právě ta je atributem boha Peruna. Všechny tyto zvyky byly zaznamenány do 19. století.

Dnes už nám zbývá málo tradic a zvyků na období Hromnic. Jeden však zůstal a to je ten nejznámější, svěcení svící – hromniček, které se pak během bouří dávaly do oken a měly chránit domácnost.

Proč je právě svíce atributem Hromnic a Vánoc ? Protože svíce sama sebe stravuje a tím nám připomíná Ježíše Krista. Však také v tento den, 40 dní po jeho narození, přinesli Marie a Josef malého Ježíše do chrámu, aby jej odevzdali Bohu. A zde člověk jménem Simeon o Ježíšovi řekl,že je světlem pro všechen lid. A toto mohl, dle mého pronést jen ten, kdo měl prorockého ducha a viděl daleko do budoucnosti.

Na Hromnice se také v mnoha domácnostech sklízel Betlém a stromeček.

 

Hana Štollová