LEGIOVLAK NA NÁDRAŽÍ AŽ DO NEDĚLE!

17 března, 2018|Posted in: Obecné

Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích vyjelo na pouť po Čechách, svůj jubilejní rok 100. výročí vzniku Československé republiky zahájilo ve Stříbře, Tam je vlak na kolejích už od 15. března a odjíždí v neděli 18. března. Jeho cesta pak pokračuje po celé republice, dalším návštěvním místem bude Tachov a vlak celkem navštíví 37 míst naší republiky.

Legiovlak, pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Připomíná, že vznik Československé republiky stál na životech a odvaze legionářů, kteří s myšlenkou samostatného státu Čechů a Slováku bojovali prakticky po celém světě a na všech bojištích první světové války. Jeho březnový program v roce 2018 zahrnuje následující stanice:

• Stříbro 15. – 18. 3. 2018
• Tachov 20. – 25. 3. 2018
• Mariánské Lázně 27. 3. – 1. 4. 2018

Legiovlak představuje naši vojenskou historii nejen široké veřejnosti a zaměřuje se především na školní mládež, které je sto let stará historie poněkud vzdálená. Proto jsou připraveny skupinové prohlídky, na které se lze dopředu objednat prostřednictvím formuláře na webu www.legiovlak.cz a zamluvit si přesný čas.
V roce, kdy si připomínáme 100. výročí vzniku naší republiky a konec jedné z nejstrašnějších válek všech dob, je návštěva Legiovlaku ideální příležitostí, jak si tyto významné události připomenout. Legiovlak má tu výhodu, že za ním nemusíte nikam cestovat a přijede až do vašeho města.

Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 19:00. Komentované prohlídky s průvodcem pro veřejnost bez objednávky začínají každý den od 14:00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech.

Každý návštěvník Legiovlaku může na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka v Plukovní prodejně dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na 5 000 karet legionářů.
Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. Běžný příbytek vojáků představuje tzv. těpluška až pro 30 mužů, která ostře kontrastuje luxusnímu salonnímu vozu pro důstojníky a generály. Návštěvníci mohou prohlédnout další vagony ze života legionářů například vůz polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, „létající“ sanitní vagon, vozy s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem. V průběhu roku by se k Legiovlaku měla přidat i zrekonstruovaná parní lokomotiva, ta ale bohužel na začátku sezóny ještě není provozuschopná, ač se na jejím znovuzrození intenzivně pracuje v plzeňském depu.

Zdroj: www.legiovlak.cz.

Foto: Martina Sihelská