CYKLOKORIDU POJEDOU LETOS UŽ PO DESÁTÉ!

28 června, 2018|Posted in: Obecné

V sobotu 30. června se v Sulislavi bude konat cyklo závod Sulislavská korida, ve které se utkají obyvatelé Stříbrských ostrůvků, tedy Sulislavi, Sytna, Lhoty, Vranova a Svinné. Úplně první podnět k pořádání této akce dal Václav Trnka z Plzně, který má v Sulislavi rodinu. Je ženatý, vychovává s manželkou osmiletého syna, a pracuje jako ředitel ČSOB v Plzni.

Jak došlo k tomu, že organizujete koridu a proč? 
Kdysi jste o tom psala, tuším o prvním ročníku. Před pár lety jsme se sousedem Pavlem Dubem objížděli závody horských kol – Král Šumavy, Škoda Bike a byli jsme nadšení atmosférou. Napadlo nás tedy uskutečnit malý závod pro místní na horských kolech. Akce se velmi rychle ujala a každým rokem máme víc a víc účastníků. Těší nás, že už dva tři měsíce před závodem účastníci zjišťují trasu a pomalu začínají trénovat. Druhý důvod je zapojit děti a svým způsobem je vést ke sportu. Je úžasné se dívat jak se těší na medaili a jsou patřičně hrdí.

Co taková příprava akce obnáší?

Tak bez pomoci aspoň patnácti by se nedalo zvládnout. Přípravy začínají dva měsíce před startem – shánění sponzorů a cen, sladění nás všech – kdo, co a kdy udělá. Domlouvají se brigády na úpravu trati, dává se dohromady zázemí a občerstvení. Za těch deset let musím říct, že jsme sladění tak, že každý přesně ví co má udělat. Je to vždycky o správných lidech a na ty máme štěstí.
Kolik se v průměru asi tak hlásí lidí?
Jak jsem už říkal, každým rokem se počet navyšuje. V průměru se můžeme bavit o nějakých 80 až100 účastnících, samozřejmě z našich ostrůvků.

 Co  čeká jezdce za tratě?

Tratě zůstávají stejné jako v minulých ročnících. Dělíme podle kategorií od nejmenších asi tak 500 metrů až po 30 km, kde už je třeba mít něco málo v nohou.  Trasy vedou z hlavně v terénu a jsou určeny pro všechny. Kategorie jsou děti, děti s doprovodem, ženy, muži a Elite. Novinkou pro letošní rok je závod na 5km na elektro-kolech bez omezení. Určitě na trati vymyslíme nějaká překvapení.

Kam poputuje výtěžek z akce a proč?

Vzhledem k symbolické částce za startovné, kdy platí pouze dospělé kategorie jde startovné na pokrytí cen pro všechny kategorie a občerstvení závodníků. V ceně sta korun je kromě možné výhry klobása a jeden nápoj. Dětské kategorie dostávají medaile a cenu všichni kdo se zúčastní.  Vzhledem k 10. ročníku jsme se rozhodli udělat něco navíc a právě dobročinná sbírka byla jasná volba. Takže vše pošleme Středisku Víteček v Černošíně, kde momentálně chybí peníze na provoz.

Děkuji za rozhovor

Ilustrační foto ze sedmého ročníku – Martina Sihelská