INDIÁNI NAŠIMA OČIMA

18 června, 2018|Posted in: Obecné

Indiáni našima očima –  tak pojmenovali svoji výstavu tři chlapíci z několika současných indiánských kmenů fungujících na území České republiky. Zní to sice zvláštně, ale opravdu je v naší republice společenství nadšenců, kteří se snaží žít v souznění s přírodou, znají historii severoamerických indiánů a používají jejich zvyky a tradice. Jedná se o občanské sdružení Indian Corral Westerners International z.s.  a založené bylo již v roce 1990. Každý kmen stejně jako kdysi  v Americe i u nás má své jméno. Výbavu, tabatěrky, zbraně, šperky, teepee a další si vyrábějí sami. A s tím pak několikrát do roka pobývají v přírodě a pořádají dokonce i tábory pro nejmenší. Příslušník kmene Lakotů si povzdechl, že bohužel  ti pak v teenegerském věku skupinu většinou opouští. V době notebooků, tabletů, mobilů a Harryho Pottera se prostě Indiáni už „nenosí“.
Po indiánsku byla i vernisáž této krásné, zajímavé a opravdu netradičně zpracované výstavy zahájena. V pátek 15. června úderem 18h na kostelních hodinách zapálil představil kmene Bílé Vrány se svým kolegou křesadlem pytlík vonných bylinek v obří mušli a následně provedl očistný rituál kouřem bylinek u každého přítomného návštěvníka. Následovala indiánská píseň za doprovodu bubnu v podání jednoho z Lakotů a pak už návštěvníci mohli vstoupit do výstavního sálu kladrubského muzea a celou výstavu si prohlédnout. Mnozí neodolali možnosti se s vystavenými figurínami i vyfotit neb v první chvíli měli všichni dojem, že tam sedí Indiáni opravdoví. Tak moc autentické figuríny jsou.  Zúčastnění měli možnost přenést se do 19.století, kde potkali např. bizoního tanečníka, indiánskou ženu, prkýnko na maso z bizoní lopatky či sáňky z bizoních žeber. Čeští Indiáni byli i výřeční a každému, kdo měl zájem, nadšeně odpovídali na dotazy a vyprávěli své zážitky a zkušenosti.
A protože málokdy je v kladrubském muzeu jen jedna výstava, i tentokráte současně s indiánskou běží i expozice nejrůznějších podomácku vyrobených zbraní s názvem Zlaté české ručičky. Člověk u těchto zbraní jen tiše žasne, jak někoho napadlo vyrobit si tlumič na pistoli např.  z PVC trubky atd.
Obě tyhle expozice jsou opravdu zajímavé a dovoluji si je doporučit neb věřím, že kdo se na toto vypraví podívat, nebude litovat.
Monika Šavlová