NA LÁVCE SE STÁLE PRACUJE, ZA DVA MĚSÍCE BUDE HOTOVÁ!

27 července, 2018|Posted in: Obecné

Už několik měsíců je uzavřený průchod stříbrským parkem, kde postupně roste nová lávka přes údolí, která má spojit centrum města s východním předměstím.

Kdysi podobná lávka v parku existovala v sedmdesátých letech, byla dřevěná a čas vzal tehdy za své. Nyní se obyvatelé východní části města těší na novou. Více uvedl místostarosta města Stříbra Martin Záhoř. „V návaznosti na předchozí revitalizaci parku se město rozhodlo vystavit na trase mezi náměstím a směrem na TJ Baník Stříbro novou lávku v ceně 8,3 miliónů korun. Tato lávka bude provedena z kovové nosné konstrukce, která bude ukotvena na železobetonových pilířích a výplně podlahy se zábradlím budou z masivního dubového dřeva. Lávka po dokončení bude mít délku 37 metrů s nástupní plochou skoro 40 metrů. Důvodem, proč se město rozhodlo pro stavbu je jednak tradice, kdy most na stejném místě historicky byl, dále jsme chtěli zpřístupnit park též občanům starším, případně motorickým handicapem. Navíc se zvýší návštěvnost této lokality a tím i bezpečnost, dojde ke zkrácení a zpříjemnění cesty z východní části města přímo do centra. Na most budou do budoucna navazovat též upravené cesty ze směrů od Červené lávky a od mostu U Jána. Tyto projekty jsou už zpracované a věříme, že se budou následně realizovat,“ říká Záhoř.

V současné době jsou provedeny kompletně podkladní betony pod budoucí nosné patky a také kotvení nosné armatury ve skalním podkladu. „Je připravena armatura patek a nyní jsou tyto patky bedněny, ve čtvrtek předpokládáme jejich betonáž.  Během následujících dnů by měla být zřízena lanová dráha, která bude využita pro transport materiálu a dílů lávky, které se nyní vyrábějí. Už teď  je rozhodnuta barva lávky v souladu se stanoviskem památkářů. Kovové konstrukce budou světle šedé, dubové výplně budou lazurovány ve světlém odstínu,“ dodal stříbrský místostarosta Martin Záhoř.
Ve východní části města také bydlí mladá maminka Milada Lišková. „Teď máme malé dítě v kočárku, takže do parku vůbec nejezdíme, je tam špatný terén. Ale pokud se tato lávka dostaví, tak to bude super, nám to hodně zkrátí cestu na náměstí a budu tam moci i s kočárkem. Tak za to jsme rádi,“ říká Milada Lišková ze Stříbra.
Stavba by měla být předána 30. září 2018.
MarS
Foto: Sihelská + archiv Záhoř