V CHARITĚ POTŘEBUJÍ SKŘÍNĚ I ŠIRŠÍ DVEŘE

11 srpna, 2018|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

Farní charita Stříbro – Domov pro seniory sv. Jana Pavla II. postupně pod novým vedením Jany Středové ožívá úpravami. Po výměně všech postelových matrací by teď v domově potřebovali uzamykatelné skříně, aby měli klienti své soukromí. Další bolavou patou jsou úzká futra dveří, kterými nelze projíždět s invalidními vozíčky. Více o plánech prozradila Jana Středová, vedoucí služby, která je ve funkci od letošního ledna. „Mám radost, že se nám pro našich patnáct klientů povedlo získat pasivní antidekubitní matrace. To jsou vlastně matrace, které jsou koncipovány tak, aby fungovaly jako prevence před proleženinami našich klientů. Což je samozřejmě velkou výhodou,“ říká Středová.
Po výměně matrací se teď schyluje k dalším úpravám. „Máme zde v tomto roce více jak polovinu vozíčkářů a nyní vyvstal problém, že některé pokoje mají úzké dveře. Dříve bývalo vozíčkářů méně, takže jsme je automaticky rozdělovali do pokojů se širokými futry, ale teď už je musíme dávat i na další pokoje. Není to jednoduché a v podstatě by nám hodně pomohly stavební úpravy k rozšíření dveří. A nejenom těch, například v koupelně máme několik zbytečných příček a vozíčkáři se tam velmi těžko otáčejí, aby se dostali na záchod či ke sprše,“ trápí se špatnou bytovou dispozicí vedoucí.
Nejenom to je však potřeba, ke komfortu chybí pořádné skříně a práci přidělávají i nečekaní hosté, nedávno v domově dokonce úřadovala i zlodějka. „Bohužel, lidé jsou stále nevyzpytatelní. Přišla sem žena, vydávala se za známou paní, která tu opravdu leží. Těžko u klientky poznáte, zda paní zná či ne. Naše pracovnice však dávají pozor a jen díky jejich odhadu a všímavosti se povedlo chytit zlodějku přímo s peněženkou v ruce,“ stěžuje si na lidský hyenismus Středová. „Potřebovali bychom pro naše klienty zamykací skříně, aby měli své soukromí a věci více hlídané. Tady je stále původní nábytek od začátku působení domova. Ideální by byly skříně, kde by byla zamykací oboje křídla dveří. Ale je to velká investice, na kterou my zatím nemáme,“ povzdychla si Jana Středová se slovy, že jejich jedenáctičlenný tým se dokáže postarat o všechny klienty, ale na základní věci v domově jsou potřeba peníze a pomoc zvenčí.
MarS
.
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA