CENA ZA NEJLEPŠÍ SCI-FI WEB LETÍ DO STŘÍBRA!

4 září, 2018|Posted in: Obecné

Festival fantazie v Chotěboři hodnotil práce a weby našich scifistů. Cenu Aeronautilus za nejlepší české webové sci-fi stránky převzal stříbrský Jan Vavřička. Prý se mu tak splnil mnohaletý sen, celých čtrnáct let doufal, že jeho práce, vydaná díla i webové stránky natolik zaujmou, že si získají srdce řady sledovatelů.

Pro Vavřičku, jako zakladatele stránek vanili.cz má ocenění hned dvojí význam. „Já měl velkou radost, už když mě nominovali mezi první pětku nejlepších žánrových webů. Už to bylo něco jako vyznamenání. Zvláště, když vlastně stránky vybrali sami fanoušci tohoto žánru. Já jsem sice začínal hlavně jako pisatel věděckofantastických povídek, tak jsem doufal v cenu jako autor. Ale když jsem se pak pustil do nového projektu, vytvoření sci-fi webu, tak jsem si ten sen trochu přehodnotil. A začal jsem na stránkách opravdu hodně pracovat a nechal jsem na nich moc hodin práce,“ usmíval se šťastný vítěz Jan Vavřička.

Web vanili.cz se narodil v roce 2006 a „tatínek Vavřička“ jej nejprve spravoval sám. Postupně mu však přibývali dobrovolní spolupracovníci a dnes má kolem sebe tým několika redaktorů, který tvoří vesměs spisovatelé a autoři vědeckofantastického žánru. „Za cenu jsme moc vděčni, je tak oceněním práce celého týmu, kterému tímto moc děkuji. A samozřejmě také všem hlasujícím, kteří nás podpořili,“ říká stříbrský scifista.

Ze stránek, které zpočátku zveřejňovaly povídky sci-fi se postupně stal web nabízející nejen povídky, ale také recenze knih, filmů, seriálů všech odnoží žánru, ale i odborné články od řady předních renomovaných vědců.
Stránky jsou variabilní, a může se do nich kdokoliv zapojit jako redaktor. „Zapojit do jejich tvorby se může prakticky každý, dáváme prostor i začínajícím autorům, stačí se podívat do rubriky Pište s vanili.cz a už nám můžete pomáhat,“ dodal Vavřička.