Z MINCOVNY BY MOHLO BÝT MUZEUM I VOLNOČASOVÉ CENTRUM

5 října, 2018|Posted in: Obecné

Bývalá Šlikovská mincovna v Plané, která se nachází nedaleko plánského náměstí, by se mohla změnit ve volnočasové centrum a muzeum. Aspoň tak to prozatím vidí plánští zastupitelé, kteří se rozhodli připravit průzkumná jednání a nasbírat náměty z okolních muzeí a také z partnerského města Tirschenreuth.
Jednání o mincovně se konalo v Kinunekině koncem září. Koordinátor projektu pro záchranu mincovny je Jan Šícha. „Tato budova je úžasná, prostorná a hodně členitá. Umím si úplně představit, že v jedné části bude muzeum, v další třeba bude někdo cvičit divadlo, v jiné místnosti se pak bude hrát stolní tenis. A vůbec se to nebude vzájemně rušit. Ovšem jen základní investice by byla aspoň 80 miliónů korun, což by nám ale finančně hodně pomohl Česko – německý fond budoucnosti,“ říká Jan Šícha.
Velkým přínosem vidí i vedlejší budovu, kde kdysi býval hotel Černý medvěd. „Tento hotel se těšil velké oblibě zahraničních turistů, kteří na něj dodnes mají hezké vzpomínky, a i proto by rádi viděli, aby hotel i mincovna opět ožili.  Tím bude prostor zajímavější. Zatím ale projednáváme různé možnosti, jak vše skloubit, peníze by nemohlo dát pouze město, ale věříme právě v ten přeshraniční fond a také zkusíme různé dotační programy. Pokud vše půjde podle plánu, věřím, že v dohledu asi tak dvou let by se mohl objekt začít opravovat,“ dodal Šícha.
Mezi návštěvníky koordinačního jednání byla také Jana Hutníková, ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově. „My vítáme každou možnost, kdy by mohlo vzniknout nové muzeum v zajímavém prostoru, což tedy Šlikovská mincovna určitě je. Věřím, že by pak byla navázaná i zajímavá spolupráce,“ řekla Hutníková.
Obyvatelé Plané by za opravu  budovy byli jen rádi. „Je to nehezký zchátralý objekt. Já bych byl rád, kdyby se to už nějak dalo do kupy. Máme nové pěkné náměstí a tato stavba na konci to tu hyzdí,“ říká Rudolf Podskalský z Plané.
MarS
.