LUCIE OBEŠLY KLADRUBY!

13 prosince, 2018|Posted in: Města, Obecné, PRO ŽENY

Už dvaatřicet let obcházejí Lucie 12. prosince kladrubské domácnosti. Tento pradávný zvyk oprášil tamní Národopisný spolek pod vedením Jiřího Kasala. „Tady v regionu jsme zřejmě jediní, kdo tento zvyk obnovil. Našli jsme jej v několika podobách a uzpůsobili si jej k obrazu svému. Lucie kontrolují čistotu domácností, připravenost a zásoby na zimu, případně i zvířectvo. To víte, kdysi bývaly dost tuhé a dlouhé zimy, a bylo potřeba se na ně pořádně připravit a zásobovat,“ vysvětlil Kasal.
Za středeční večer obešly Lucie přes dvacet domácností a všude byly řádně pohoštěny. „Uctívají nás samými dobrotami, pečivem, masem i nějakou tou ostřejší tekutinou. Všude už vonělo vánoční cukroví,“ uvedl Kasal.
Jednu z Lucií zahrála Petra Čechurová. „Já právě kontroluji čistotu domácnosti. Takže mám husí peroutku a tou vymetám, například nahoře na skříních, dveřích, nebo rámech obrazů. Ale nikdy se nestalo, že by někde měly hospodyňky nepořádek,“ chválila Čechurová, ale vedoucí Jiří Kasal odporoval. „Ne, tak úplně pravda to není. Máme tu jednu rodinu, která si schválně celý rok udržuje hodné dlouhou pavučinu v koutě a vždy radostně čeká na náš příchod a doslova se těší, až ji vyplísníme,“ smál se Jiří Kasal.
AUDIO ČESKÝ ROZHLAS PLZEŇ ZDE:
MarS
Foto: Monika Šavlová
.