IZRAEL – ZEMĚ PLAZŮM ZASLÍBENÁ

16 března, 2019|Posted in: Obecné

Někdo si v rámci „pánské jízdy“ vyrazí na dovolenou na hory, někdo na jachtu, někdo třeba za plazy.  Aleš Zíka s Tomášem Winkelhoferem a dalšími dvěma kamarády si vybrali cestu do Izraele.  Oba nadšení chovatelé plazů, ale především pracovníci ZOO Plzeň, se rozhodli na vlastní náklady a vlastní pěst prozkoumat část Izraele, protože si chtěli rozšířit svoje znalosti, které užijí jak v práci, tak doma. V Izraeli  žije cca 100 druhů plazů. Oni ze 70 druhů, které v roční  době, kdy tam byli, tj. přelom října a listopadu 2018, viděli asi 36.   Patří mezi ně např. zejména Alešem oblíbený gekon, ale i  zmije zdobná či ropucha zelená. Při své týdenní cestě se věnovali i zachráně zvířat spadlých do polovyschlých studen, kterých je v izraelských oblastech nepřeberné množství. Posluchačům povyprávěli a na fotkách ukazovali, kterak se na lanech spouštěli do úzkých prostor a vytahovali ven nejen zubožené plazi, ale také i orla.

Přestože strávili týden pod stanem a spíše než dovolená to byla pořádná dřina, vysledovat, nafotit a prozkoumat tvory, které tam žijí, oba potvrdili, že do těchto míst se rozhodně rádi zase vrátí.

Návštěvníci sice z plakátku, které muzeum vydalo, přišli spíše na povídání o Izraeli a zemi jako takové s jejími památkami, ale i tak byli spokojeni a času stráveného s těmito příjemnými mladíky nikdo rozhodně nelitoval.

A já si závěrem dovolím vyslovit myšlenku, která zdaleka není jen moje, ale tak nějak není nikoho, kdo by ji řekl nahlas.  S muzeem už pěkně umíme v rámci cestovatelského občasníku vstoupit třeba i do světa zvířat. Také vážné hudby si užíváme dostatečně. Ale tak nějak to prostě mladou část obyvatelstva moc netáhne. Takže jeden z mnoha tipů:  což takhle napříště místo opisu článku z Tachovského deníku do kladrubského zpravodaje  o domorodém  motorkáři Václavu Nedvědovi pozvat Vášu přímo do muzea na nějaké to povídání a přilákat tak do muzejního sálu nejen střední věk a důchodce, ale i …náctileté? A nejde jen o Vášu. Máme mistra světa v canicrossu Tomáše Jášu. Jak se mu s pejskem trénuje a běhá by možná posluchačům taky rád povyprávěl, kdyby  dostal šanci. Ač budova nese název „Muzeum“, je to přeci jen hlavně společenský  stánek VŠECH kladrubských občanů.

Monika Šavlová

Foto: Monika Šavlová, Aleš Zíka a členové expedice

.