SULISLAVSKÝ MASOPUST OBRAZEM

2 března, 2019|Posted in: Obecné

Jeden z nejstarších masopustů v regionu je ten sulislavský, nedaleko Stříbra. Tradici tam drží už 234 let a je to potvrzeno i písemně, jak uvedl starosta Obce Milan Strohschneider. „V naší kronice je první písemný záznam o masopustu z roku 1785 a pak je každý rok zapsán. Ale nedržíme jen tradici masopustů, tady se dochovalo i chození děvčat s jarem  od domu k domu, pak také rachtání, které začíná před velikonočními svátky, když odletí zvony do Říma, to zase chodí chlapci, a to už brzy od rána. Do války jsme drželi i tak zvanou Květnou neděli, to si vlastně chlapci už v lednu nařezali kočičky, nechali je ve vodě zakořenit a pak je roznášeli hospodářům, aby měli bohatou úrodu. Ale tato tradice se prostě nedochovala. Co je ještě zajímavé, naši kluci mají jako první vajíčkovou nadílku, protože chodí po posledním rachtání v sobotu ráno,“ uvedl starosta.
V průvodu byla řada pohádkových postav, nechyběla ani krásná princezna Večernice v podání Jana Mičky. „V doprovodu mám i zlého Mrakomora a Slunečníka, Větrníka a Měsíčníka. Masky jsme si půjčili v Plzni. Chybí nám ale prince Velen, ten náhle onemocněl, ale my všem říkáme, že ho Mrakomor začaroval,“ smál se Jan Mička.
Překvapením byl i Ivan Hacker, který všem ohlásil, že letos na masopust nepřijede, protože jede pryč. A tak celý průvod absolvoval tiše a nepoznán v masce medvěda. „Nikdo o mně nevěděl, lidé mě nutili promluvit, ale já byl pořád němý. Ani vlastní táta mě nepoznal a masku jsem sundal až u našeho domu na konci obce. A všichni se moc divili,“ smál se Hacker.

Videohttps://www.youtube.com/watch?v=O5h9QsYA0xU

Další fotky zdehttps://marsih.rajce.idnes.cz/SULISLAV_-_234._masopust

.