aktualizováno – ZAVŘE SE VE STŘÍBŘE ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ FINANČNÍHO ÚŘADU?

5 dubna, 2019|Posted in: Obecné

Velkou nevoli vzbudila ve Stříbře zpráva, že od roku 2020 bude ve Stříbře zrušeno Územní pracoviště finančního úřadu.
Podle tamních lidí je to krok dozadu, zvláště v době, kdy ve městě končí i někteří podnikatelé. „Slyšel jsem to a vůbec mi to nepřijde normální. Budu s každým papírem jezdit do Tachova? Tak já to zvládnu, ale co ti starší lidé a lidé z okolních vesnic, kteří mají spojení do Stříbra, ale do Tachova už ho nemají, musí čekat na přestup? A nejen to, tady se to zavře a lidé, co tam pracují, odejdou za prací jinam. Tam si také pak nakoupí potraviny domů, to samé lidé z vesnic, proč by kupovali ve Stříbře, když mají cestu do Tachova na finančák? Takže, nejen že to ztíží cestu lidem za úřadem, ale také se podnikatelé mohou těšit na nižší tržby. A když vidím, co tu vše končí, tak nevím. Prostě to není dobrý nápad, za chvilku tu nic nebude. A to nemluvím o tom, jak se nově předávají tržby na ulici do bankomatu. To taky asi vymyslel někdo, kdo tu nikdy v okolí v terénu nebyl.,“ zlobí se stříbrský podnikatel Milan Černoch.
Potíž v tom vidí i Jaroslava Morová. „Pro mě to bude problém, chodím o francouzských holích, jsem ráda, když dojdu na město. A na finanční úřad také chodím, no, někdy i víckrát, když udělám nějakou chybu v papírech.  Ale jezdit do Tachova, to by se mi opravdu nechtělo, bylo by to pro mě náročné,“ říká Morová ze Stříbra.
Návrh na zrušení územního pracoviště se nelíbí ani vedení města, starosta Václav Votava si zprávu osobně ověřoval. „Bohužel, ten návrh na zrušení Územního pracoviště finančního úřadu ve Stříbře je realitou. Mám to ověřené.  Osobně budu jako starosta i jako poslanec PČR a člen rozpočtového výboru Sněmovny  dělat vše, aby se toto rozhodnutí zvrátilo. Šetřit takovým způsobem, pokud chce stát zajistit výběr daní, nepovažuji za smysluplné. Navíc se tímto způsobem radikálně snižuje komfort pro poplatníky, také z řad živnostníků a firem. V každém případě by měla být zachována Územní pracoviště v obcích s rozšířenou působností (ORP),“ uvedl Václav Votava.
Tisková mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková vše objasňuje. „Finanční správa hledá v současné době cesty k zefektivnění své činnosti a hledá úspory v provozním rozpočtu. Jednou z navrhovaných možností, jak uspořit prostředky státního rozpočtu, je i optimalizace – přesunutí pracovníků mezi jednotlivými územními pracovišti, konkrétně ze Sušice, Stříbra a Kralovic na jiná územní pracoviště. Je třeba zdůraznit, že se jedná o jeden z návrhů. Pokud bude návrh optimalizace struktury finanční správy přijat, nedojde k rušení územních pracovišť, neboť standard poskytování služeb daňové veřejnosti finanční správou bude zachován, tzn. bude možné v uvedených městech podat daňové přiznání, dotázat se na informace o daňových záležitostech apod., jako je tomu nyní např. v Horažďovicích či Horšovském Týně,“ uvedla Hošťálková.
.