VÝSTAVA PLNÁ OBRAZŮ A VŮNÍ

28 května, 2019|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

V pátek 24.května v podvečer proběhla v Boru u Tachova na zámku vernisáž výstavy.  Za sebe a myslím, že nejen za sebe, musím konstatovat, že velmi zajímavé výstavy. Vznikla totiž spojením dvou autorů, malíře pana Jana Rybeckého a sběratelky parfémových historických flakonů a staré bižuterie paní Hany Štollové. Výstava má tudíž i dva názvy a to Jak šel čas – obrazy a Vůně domova parfémové sklo a bižuterie. Názvy sice zní odlišně, ale při  zhlédnutí výstavy pochopíte, že oba autory spojila láska k místu, které mají oba velmi rádi. A je to právě Borsko – konkrétně okolí Malovic, kde prožili oba část svého života. Oba autoři výstavy jsou v našem kraji tzv. „náplavou“ – pan Rybecký ze Strážnice, paní Hana z Kladenska , leč kraj a místo společně sdílené mají oba autoři velmi rádi. Obrazy pana Rybeckého,  jsou zaměřeny na okolí Boru u Tachova a paní Hana přinesla do výstavy Vůni domova – ta je v každém z nás a právě proto, že její manžel pocházel z této lokality, stalo se jí místo srdci blízké. Našla tu kraj, který ji oslovil a díky tomu vznikly i jí psané příběhy k některým obrazům pana Rybeckého – k místům, které znají oba autoři a mají k nim citovou vazbu.

Vernisáž vyvolala velký zájem a sál zámku se hodně zaplnil. Oba autory výstavy představil pan Josef Břečka, přední český malíř a portrétista.

Paní Hana Štollová a pan Jan Rybecký  tímto děkují  správě zámku Bor u Tachova za zapůjčení místa k výstavě, konkrétně paní Galině Kortanové za její čas a ochotu se projektu věnovat. Děkují  též  ZŠ Bor u Tachova,  zejména paní Sudové a jejímu úžasnému dívčímu sboru za krásný přednes v úvodu výstavy. Jejich dík patří i panu Josefu Břečkovi za uvedení výstavy a představení autorů, a dále děkují Fridě Kolčavové za květinovou výzdobu.

Vyjádřili díky i  všem návštěvníkům vernisáže, kteří si v páteční čas našli chvíli, přijeli a přišli potěšit a podpořit autory výstavy v jejich činnosti. Nicméně si myslím, že nikdo tohoto času opravdu nelitoval, neb je na co koukat, čím se kochat….

Monika Šavlová

 

.