LINCOLN, VE KTERÉM JEZDIL KENNEDY – V MUZEU V ČERNOŠÍNĚ!

4 července, 2019|Posted in: Obecné, Rozhovory

Začátkem července byla v černošínském muzeu zahájena výstava modelů autíček, která nahradila prvorepublikové panenky. Modely jsou v měřítku 1:43 a na celé léto je do muzea zapůjčil Eduard Kvasnička z Kladrub. Ten se ke sběratelství vrátil v podstatě po čtyřiceti letech.
Jak k tomu došlo, to zjistíte v následujících řádcích.
Jak vlastně sbírka modelů začala?
Já už je kdysi v mládí sbíral a měl jsem krásné kousky. A tehdy se to neshánělo lehce, to bylo hlavně v cizině. U nás se modely kupovaly v Tuzexu, takže to znamenalo shánět bony a levná záležitost to rozhodně nebyla. No, ale během let jsem pak o sbírku přišel, byly jiné starosti. Takže jsme se po letech opět k tomuto koníčku vrátil.
A proč vlastně?
Tak je to prostě vzpomínka, měl jsem ta autíčka rád. Navíc moje manželka je ráda, protože říká, že, kdo si hraje, nezlobí.  Mám dvě dcery a ta mladší mi začala konkurovat, také sbírá, hledáme spolu na internetu, probíráme, jaký kousek koupit a podobně.
Kolik autíček dnes máte a jaká například?
Tak začal jsme asi před pěti lety a dnes jich mám na dvě stovky. Většinu pěkně v krabičkách. A jaká, no nemám přímo potřebu se soustřeďovat jen na určitý druh. prostě všechny modely jsou v měřítku 1:43 a mám například prezidentská auta – slavný lincoln, ve kterém zastřelili Kennedyho, citorena, ve kterém jezdil slavný generál de Gaulle. Pak mám kultovní vozy, například auta pontiac, buick, renault, bugatti  a další a další. A také různé české vozy.
Jak se dnes shání autíčka?
Dnes je to mnohem jednodušší, než dříve a jsou tedy dostupnější. Síla internetu je nekonečná a dají se tam dohledat úžasné kousky. Když tedy najdete čas u toho sedět. Máme už své oblíbené stránky, kde často pořizujeme, například server automodels.
Jak dlouho bude výstava v Černošíně?
Do Černošína jsem auta půjčil až do konce léta a výstava je otevřená denně od 10 do 17 hodin. Jde zhruba o polovinu mé sbírky. Také jsem tam nechal na shlédnutí nějaké časopisy, kde se lidé mnohé o modelech dozví.
Máte ještě nějaké koníčky, motto?
Mým krédem je, že rád pomáhám druhým, chci prostě být dobrým člověkem. A dělám, co mě baví.
MarS
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA