CHOVATELÉ Z TACHOVSKA SE UMÍSTILI NA KRAJSKÉ SOUTĚŽI

31 října, 2019|Posted in: Domácí dílna, Obecné

Ve Volduchách se konala 33. krajská výstava králíků, holubů a drůbeže. Vydali se tam chovatelé z celého Plzeňského a Karlovarského kraje a také ti z Tachovska.  I když se neumístili na bedně, jak se říká, měli bramborovou, přivezli si plno skvělých rad a zážitků, jak uvedl předseda ČSCH MO Stříbro Antonín Stehlík.

Kolik chovatelů se vlastně do této soutěže přihlásilo?
Tak do výstavy se z obou krajů přihlásilo celkem  89 chovatelů a oceněno bylo více než pět stovek zvířat. Jak mi vysvětlil předseda Základní organizace Českého svazu chovatelů ve Stříbře Antonín Stehlík, bylo to letos o dva regiony méně, než tomu bývá, protože chyběli zástupci z Domažlic a Karlových Varů. Ale i tak bylo velké zastoupení, sedm dalších regionů přivezlo 234 králíků, 39 voliér vodní i hrabavé drůbeže a také 234 holubů různých barevných rázů a plemen.
 
Když je to soutěž, v čem vlastně ta zvířata soutěží?
Tak chovatelé si své exempláře opravdu opečovávají. Na soutěž se přihlašují celé kolekce, u holubů po šesti kusech, u králíků po čtyřech kusech a u drůbeže po třech kusech. A odborná porota má těžkou práci, musí porovnávat u králíků například tvar těla, typ králíka, uši, podsadu, zuby, barvu a tak dále, u holubů strukturu peří, postoj, nebo také u určitých plemen volatost. Za vše se píšou body a závěrem se vše zhodnotí.
Má Tachovsko hodně chovatelů?
Jak říká Antonín Stehlík, pořád je jich na Tachovsku kolem stovky. Ovšem prý mladých je málo, nechtějí se starat o zvířata a to starší chovatele mrzí, protože nemají následovníky, ačkoliv by je rádi vychovali a věnovali se jim. Takže oproti dřívějším letům chovatelů na Tachovsku hodně ubylo.
A přesto však pořádají různé akce?
Ano, snaží se držet pospolu, nebo aspoň většina z nich a pořádají každý pravidelné chovatelské trhy, kde prodávají přebytky, jako například vejce, zrní, ale také mláďata. Pak dělají různé výstavy, teď bych třeba mohla pozvat na jednu do Stříbře, kde se ve dnech 22. a 23. listopadu koná už 12. propagační výstava exotického ptactva v chovatelském areálu v Mánesově ulici. A třeba si tam můžete koupit i nějakého papouška či kanárka.
Foto: archiv chovatelů
.