PÁTEK A SOBOTA PATŘÍ VÝSTAVĚ EXOTŮ!

22 listopadu, 2019|Posted in: Obecné

V chovatelském areálu v Mánesově ulici ve Stříbře se koná už 12. Propagační výstava okrasného ptactva. ( 22.+ 23.11.)
Chovatelé tam přivezli více jak dvě stovky kusů papoušků, kanárů, andulek, část ptáčků byla i na prodej. Nejlevněji se daly koupit andulky, nejdražší byli papouškové, kteří stojí už i tisíce korun, jak uvedl předseda stříbrských chovatelů Antonín Stehlík. „Záleží na poptávce, my tu máme spíše ty levnější papoušky, ale v naší republice žijí i chovatelé, kteří mají papoušky i za několik desítek tisíc korun. Naše organizace se věnuje spíše drobnějším chovům, i tak tu ale máme zajímavé kousky jako rosely, papoušky červenokřídlé, alexandry a další,“ říká Stehlík.
Na výstavě došlo také ke dvěma zajímavým oceněním, jedno převzal ředitel stříbrského muzea Zbyněk Navrátil. „Pan Navrátil vyzvedl ocenění od chovatelů za podporu chovatelství a výbornou spolupráci se zdejším muzeem,“ vysvětlil Stehlík.
Další velké ocenění získal přímo předseda Antonín Stehlík, který obdržel plaketu a pamětní list od Místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha za celoživotní  přínos v oblasti chovatelství. “ To víte, že mě to dojalo a udělalo radost. Měl jsem sedmdesáté narozeniny, chovatelství se věnuji od předškolního věku. Už jsem trochu ubral a zmenšil si množství zvířat, ale ještě pořád se starám o patnáct voliér ptáků, stovku holubů šesti plemen, pak mám sedm plemen drůbeže a králíky. Celý život jsem tomuto koníčku zasvětil,“ usmíval se Antonín Stehlík.
Na výstavu do Stříbra se přijel podívat také Ladislav Krásný z Plzně. „Sám jsem chovatel, mám asi tři desítky exotů, například papoušky červenokřídlé, holuby diamantové a další, chovatelství se věnuji už padesát let, tedy s nějakou přestávkou, více jsem zase začal až v posledních letech. Výstava je tu pěkná, já bych si i něco přikoupil, ale teď to zrovna nejde,“ smál se Krásný z Plzně.
MarS
.