ONDŘEJ SMEYKAL, DIDGERIDOO A DVĚ VÝSTAVY

20 ledna, 2020|Posted in: Obecné

Fotografie z Austrálie od Blanky Křikavové, ale také kresby a ilustrace od Len Böhmové můžete vidět ve vstupní hale a prvním poschodí budovy Českého rozhlasu v Plzni, ale už jen do 31. ledna. Obě autorky přinesly velkoformátové snímky, ilustrace i obrazy a výstavu si můžete prohlédnout například při plánovaném veřejném koncertu Ondřeje Smeykala, který zahraje  na nejstarší hudební nástroj na světě – didgeridoo, a to 22. ledna v 19 hodin.
Více uvedla Blanka Křikavová. „ I já jsem se před několika lety pod vedením Ondřeje Smeykala začala věnovat hře na didgeridoo. A právě můj zájem o tento nástroj došel tak daleko, že jsem zatoužila poznat i jeho kořeny.  Možnost navštívit kolébku didgeridoo a setkat se s původními obyvateli Austrálie se mi naskytla před rokem a půl, tedy začátkem července 2018. Navštívila jsem nejsevernější část Severního teritoria zvanou Arnhem Land. Třítýdenní pobyt v Austrálii jsem zahájila návštěvou hlavního města Severního teritoria Darwinu, kde jsem převážně vyhledávala galerie s aboriginským výtvarným uměním. Také jsem navštívila alespoň malou část Kakadu National Parku, která je typická velkým množstvím nádherných, tisíce let starých skalních maleb,“ vysvětluje Křikavová původ vystavovaných fotografií.
Pobyt jí prý přinesl doslova rajské zážitky. „V závěru pobytu jsem se přesunula do Arnhem Land, kde jsem měla pocit, že jsem se ocitla v ráji. Nekonečné lesy plné eukalyptů, nádherné pláže bez známek turistického ruchu a hlavně setkání s původními obyvateli, aboriginci, v člověku zanechá trvalou stopu. A tam všude vznikaly tyto snímky, které jsou zde vystaveny. Po skončení výstavy v Českém rozhlasu Plzeň bude ještě expozice přesunuta do Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM v Plzni, “ říká Blanka Křikavová, která se fotografii věnuje už třicet let a zve tímto všechny čtenáře na koncert 22. ledna od 19 hodin v Českém rozhlase Plzeň.
MarS
.