DOMOVINKA VYSTAVUJE FOTKY VE STŘÍBRSKÉ RADNICI

9 ledna, 2020|Posted in: Obecné

Vstupní hala radnice ve Stříbře na Tachovsku se proměnila na výstavní síň. Od tohoto týdne jsou tam nainstalovány panely a stojany s velkoformátovými fotografiemi. Tentokráte ale nejde o snímky z přírody nebo zvířecí říše. Na vystavených fotografiích jsou totiž klienti z plzeňské Domovinky, tedy ze zařízení, které pečuje o seniory. Někteří z nich se přihlásili do projektu „Stáří nepatří do křesla“ a chtěli s fotografkami prožít krásný den v prostředí, které je vždy lákalo. Takže na snímcích můžete vidět traktor řízený seniorem nebo seniorku baletku, starší sprejery, nebo lásku ke koňům. „Původně byly snímky focené jen tak pro zábavu a také příbuzné seniorů. Ale nakonec bylo všem líto tak krásné fotky nechat jen tak v šuplíku, a tak z fotek vznikl kalendář a také putovní výstava. Ve Stříbře bude teď do konce ledna a poté se přemístí na polikliniku na Denisově nábřeží v Plzni,“ vysvětlila ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.
Snímky nafotily dobrovolnice Olga Čechová a Anna – Aannicka | Photography, slavnostní vernisáž doplnilo vystoupení žáků ze Základní umělecké školy ve Stříbře. Celou akci zorganizovala Jiřina Hrubá, členka Svazu tělesně postižených. „Náš svaz s Domovinkou spolupracuje, navštěvujeme i její akce, například benefiční koncerty, běžecké závody a podobně. Lidé by si měli uvědomit, že senioři dokáží mnohé, jen jsou pomalejší. Ale jejich touhy jsou stejné,“ uvedla Hrubá.

Starosta Stříbra Martin Záhoř podobné aktivity vítá. „Ten prostor tu je a je dobře, že je využit zajímavou výstavou. Rádi vyjdeme vstříc podobným projektům a výstavám,“ řekl Záhoř.
MarS
.