ZVYKY A TRADICE KLADRUB

29 února, 2020|Posted in: Obecné

Kladrubské muzeum v pátek zahájilo výstavu chodských krojů ze soukromé sbírky Františky Fránové z Kladrub. Zahájení této výstavy doplnil klubový večer na téma Zvyky, kroje a tradice Kladrubska. Vernisáž obohatila Dudácká muzika z Kladrub a taneční vystoupení skupiny Mladí z Cebivi. „Netančíme dlouho, dali jsme se dohromady vloni. Největším problémem je mít na tanec kluky, ti nám pořád odcházejí, což je škoda a my prostě pak hledáme nové tanečníky,“ svěřila se Natálie Křížová z Cebivi po zatančení Besedy.
Diváci se také vrátili díky video projekci do roku 1987, kdy kladrubský Vladimír Šmahel natočit krátké video na masopustu. Osm chodských krojů do expozice zapůjčila Františka Fránová. „Jsou všechny po mamince, to ona je ušila. Nikdy jsem na sobě žádný neměla, tedy kromě toho dětského. Mají velmi úzké pasy. S láskou je uchovávám a šiji k nim čepce,“ usmívala se Fránová z Kladrub.
Zahajovací program i výstava upoutala také Marii Heřmanovou z Kladrub. “ Byl to krásný večer, pořadatelům se to moc povedlo. Já všechny ty tradice znám, hodně mě zaujala i ta přes třicet let stará vzpomínka na masopust. Muzeum tu máme krásné a pořád se tu něco děje,“ dodala Heřmanová.
Výstava zůstane v muzeu až do konce dubna a kromě krojů zde najdete i chodskou keramiku, staré fotografie a pak vše, co patří ke kladrubským zvykům, například přenosný betlém, husí brko pro Lucie nebo staré články o zvycích.
MarS
.
.