KRÁSY KOLEM ÚHLAVKY

20 března, 2020|Posted in: Dolníci, Příroda

Procházku krásnou přírodou, kde nikoho nepotkáte si můžete naplánovat kolem Úhlavky (pokud nebude celková karanténa).

My startovali začátkem měsíce u kladrubského kláštera, který jsme obešli a po stezce plné ptačích budek jsme se dostali nad kladrubské hřiště. Tam jsme přešli říčku a postupovali doleva k louce, kde kvetou v létě krásné ocúny jesenní. A pořád pěkně ťapete po zelené  (také po Svatojakubské stezce), minete ruiny Petrova Mlýna a kolem Úhlavky postupujete na další zaniklá místa. Míjíte malé tábořiště, které poznáte podle malovaných kadibudek, bývalý Kočovský mlýn, až se dostanete k Benišovu mlýnu. Tak je i sezení a ohniště, takže lez využít k odpočinku, svačince i opékání buřtů. (Odpadky si složte do pytlíčku zpět do batohu, prosím).

Kocháte se krásnou přírodou, Úhlavka šumí a vine se jako stříbrné hádě, je to fakt siesta a nikde ani noha! Leda zaječí. Dojdete do Mileva, nejdříve vás pozdraví zvědaví koně ve výběhu (nekrmit!) , na návsi za rybníčkem je krásný křížek a vy postupujete do mírného kopečku po úzké asfaltce dále, buď můžete dát delší trasu a pokračovat dál po Svatojakubské cestě, nebo, stejně jako my – se vydat do Zhoře. Už se jde stále po asfaltce, pak to stočíte ke Skapcům po cyklostezce. Mírný svah, ale nahoře BOŽSKÝ VÝHLED na Sedmihoří i Šumavu, máte-li dalekohled, tak paráda. Na vyhlídce je i altán, kde můžete spočinout.

No, naše cesta po 15 km ve Skapcích skončila, ale kdo nemáte zpět odvoz, tak musíte ještě ťapat dále – směrem na Stříbro, tedy do Kladrub, kde asi budete mít auto.

Tak jako tak, je to skvělý výlet, kde budete z 80% sami!

Hezký den s optimismem a úsměvem! 🙂

.

.