TIP NA VÝLET: POŘEJOV, MÍSTO KDE VYROSTLA PANÍ PORSCHE

26 dubna, 2020|Posted in: Obecné

Zaniklá obec Pořejov (německy Purschau) se nacházela v okrese Tachov nedaleko obce Hošťky. Na počátku minulého století v roce 1900 zde byla vesnice čítající 135 domů a žilo zde přes sedm stovek obyvatel.Mezi nimi také rodina slečny Johanny Kaes, která se stala manželkou slavného německého automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche.  Jako připomínka na slavného konstruktéra, který našel své štěstí právě v Pořejově, zůstal na pastvině nedaleko ruiny kostela sv. Anny malý památník. Ten je ale často poničen a povalen, pravděpodobně pasoucím se dobytkem.

Encyklopedie uvádí, že obec byla založena kolem roku 1275. Roku 1560 získal Pořejov rychtář Jan Sebastián Perglar z Perglasu, který roku 1587 nechal obnovit gotický kostel svatého Bartoloměje. Roku 1687 panství koupil Jan Zikmund von Gotzen, roku 1728 Adam Filip Losy.
Ke konci druhé světové války obsadili okolí Pořejova Američané, ve vsi i okolí se přitom ukrývaly skupiny SS. Při dělostřeleckém ostřelování vesnice 26. dubna 1945 vyhořelo 32 domů, Pořejov 5. května kapituloval. Obec pak byla vysídlena a rychle chátrala. V roce 1956 ze 141 domů zbývalo jen 7 zachovalých usedlostí. Celá vesnice včetně zámku a dvora zanikla v šedesátých letech 20. století.
Pozůstatky obce byly nakonec zaváženy obrovskou skládkou, na které se po léta kupil odpad ze širokého okolí.
V obci býval kostel svatého Bartoloměje byl původně gotický, roku 1740 byl zbarokizován. Zbořen byl kolem roku 1971.
Na místě ale ještě najdete zbytky kostela svaté Anny,  k bohoslužebným účelům však přestal být kostel využíván již roku 1786, nicméně počátkem 19. století byl obnoven a svou funkci plnil až do odchodu původních obyvatel. Poté chátral, v sanktusníku měla strážní stanoviště pohraniční stráž. U kostela se dodnes nachází židovský hřbitov.
První židovské rodiny se do Pořejova přistěhovaly v polovině 17. století, židovská obec zde vznikla zřejmě ve 2. pol. 18. století. V jednom ze židovských domů, které byly rozptýlené mezi katolickými, byla založena modlitebna. V roce 1860 zde žilo 95 Židů, v dalších letech jejich počet klesal kvůli odchodům do měst. Židovské rodiny se živily zejména obchodováním s drobným zbožím, koželužstvím, výrobou potaše, později mezi nimi byli i lékaři nebo učitelé.
V roce 1765 si židovská obec vybudovala v části pořejovského zámku synagogu. Na konci 19. století se kvůli poklesu počtu svých členů spojila se židovskou obcí z Nového Sedliště. Roku 1904 synagogu poškodil požár, v roce 1919 ji židovská obec prodala soukromníkovi. V roce 1945 byla synagoga silně poničena při střetu americké a německé armády, po válce byla zbořena.
Foto mám sněhové, fotila jsem dříve a úplně náhodou byl jednou sníh! 🙂
Foto: Martina Sihelská
Video: Věra Jahnová
.