HORNÍCI VIDĚLI PORCELÁNKU I VÁPENKU

29 června, 2020|Posted in: Obecné

O víkendu členové hornického spolku Stříbro navštívili starou porcelánku v Míšni a hornický skansen v Rüdersdorfu. Kdo by neznal míšeňský porcelán. V roce 1710 zde saský král August Silný založil první evropskou manufakturu na výrobu porcelánu.

Jak poznáte míšeňský porcelán? No přece podle nezaměnitelné značky v podobě dvou zkřížených mečů. Kdo má zájem, může absolvovat prohlídku fabriky, seznámí se s nejrůznějšími technikami ruční výroby a samozřejmě na konci skončíte v shopu. My jsme návštěvu této porcelánky volili z důvodů výroby porcelánových sošek s hornickou tématikou v 19. století.

Poté jsme vyrazili směrem na Berlín. Zastávka byla cca 70 km před Berlínem v městečku Rüdersdorf, kde se již od 16. století vyrábělo pálené vápno a od roku 1885 cement. Představte si, že v celé oblasti kolem Berlína se nalézají jen samé písky a žádný stavební materiál. Berlín po celá staletí rostl a potřeboval stavební materiál a ten se právě dovážel až z Rüdersdorfu. Hornický nebo historický park je dochovalým vápencovým dolem. Důl a budovy dodnes zde zachovalé vznikly za působení ministra hornictví Antona von Heynitze. Na fotografiích krásně spatříte budovy související s těžbou – šachtové pece, lanové dráhy, bateriové šachtové pece, nádrže na vodu, bergamt a další. V blízkosti se nalézá starý chemický závod, dnes spíše strašák pro natáčení hollywoodských filmů, na druhé straně celého dolu se nachází současná cementárna.

V místě rovněž sídlí hornický spolek „Bergbauverein Rüdersdorf 1990 e.V.“. Prohlídka dolu stála za to. Dále jsme pokračovali do Berlína na mineralogickou burzu. Pokud se budete, pohybovat v těchto oblastech doporučujeme Vám prohlídku Míšně i Rüdersdorfu.

K.Neuberger

Zdař Bůh

 

.