TANEC SE ŽIDLEMI – TO BYLA PODÍVANÁ V KLADRUBECH!

23 června, 2020|Posted in: Obecné

Kladrubský klášter každý rok zařazuje do svého programu jeden večer věnovaný modernímu tanci díky festivalu Tanec Praha. Tak se dělo i teď o víkendu, kdy na nádvoří kláštera předvedl taneční číslo se židlemi Viktor Černický.  Návštěvníky ale překvapilo počasí. „Podle předpovědi mělo být krásně, a proto bylo připraveno jeviště na vyhlídce před severních vchodem do chrámu. Ale najednou přišly mraky a déšť. Pracovní tým rychle ukryl pódium pod plachtu.  Právě riziko kluzké podlahy bylo společně s drobným deštěm důvodem, proč ještě pět minut před oficiálním začátkem nebylo jasné, zda se představení odehraje. Na přesun jeviště bylo bohužel pozdě, a tak všichni čekali, zda počasí umožní Viktorovi Černickému odehrát kus náročný na koncentraci i fyzickou zdatnost. Hudební doprovod si při přestavení vytváří podupáváním, kterým i graduje jednotlivé situace. Bylo jasné, že pokud bude kapat, představení nebude. Riziko uklouznutí bylo příliš velké,“ vysvětlovala Silvie Strachotová, ze správy klášter Kladruby.
Počasí se ale nakonec umoudřilo, a jedinečný projekt týmu Tance Praha se uskutečnil.  Viktor Černický v neustálém pohybu a podupávání vytvářel nejrůznější konstrukce z 22 konferenčních židlí. „Bylo to úžasně připravené, tato dočasná architektura korespondovala s klášterním chrámem v pozadí. Rytmus, vytvářený performerem a v divadelním prostředí jediný zvuk provázející představením, nebyl díky zpěvu ptáků a projíždějícím autům natolik dominantní. Přesto jeho přerušení ve chvíli, kdy se protagonista rozhodl poslední židli vynést na štos již na sobě stojících, byl významný. Nemusím snad ani dodávat, že závěrečný potlesk byl opravdu veliký a diváci si domů odnášeli pompézní zážitky. A prý i inspiraci, co vše se dá se židlemi udělat,“ dodala Silvie Strachotová.
Představení provázel spontánní potlesk oceňující náročné momenty. Diváci odcházeli nejen ohromeni výkonem umělce, ale také inspirování tím, k čemu všemu lze využít židle, které mají na svých pracovištích.
MarS
foto: Eliška Pomyjová
.