ŽELEZNIČNÍ MUZEUM PŘIPOMÍNÁ BEZDRUŽICKOU LOKÁLKU

4 června, 2020|Posted in: Domácí dílna, Města, Obecné, Ostatní

Železniční muzeum v Bezdružicích mapuje historii lokálkové dráhy.

V expozici bezdružického železničního muzea jsou nejen tabule, razítka a makety vláčků. Návštěvníci tam najdou dokonce i slib Adolfu Hitlerovi z roku 1940.

„Muzeum se nachází v budově bývalého staničního skladiště, kde se skladovaly kusové zásilky. Objekt odkoupilo občanské sdružení Plzeňská dráha, následně ho zrenovovalo a zřídilo v něm muzeum,“ řekl místní patriot a strojvůdce Jiří Bízek.

Celé muzeum se věnuje 120leté historii trati Pňovany – Bezdružice. Návštěvníci v něm najdou řadu zajímavých exponátů i modely stanic a tratí. „Je tu například model původního mostu nad přehradou Hracholusky, a to z dob, kdy tu ještě přehrada nebyla, čili s původní řekou. Další zajímavostí je tablo s fotografiemi hnacích vozidel, které na lokálce kdysi jezdily. U toho je i ukázka řídícího pultu z motorových vozů M131, kterým se dnes říká Hurvínek, protože jsou dřevěné,“ doplnil Jiří Bízek.

CELÁ REPORTÁŽ + AUDIO + VIDEO ZDE: https://plzen.rozhlas.cz/zeleznicni-muzeum-v-bezdruzicich-mapuje-historii-lokalkove-drahy-8218248

.