VANDALOVÉ NIČÍ STROMY

31 července, 2020|Posted in: Obecné, Příroda

 Ve Stříbře mají další starosti. Nově vysázené stromy v městském parku začali ničit vandalové a pustili se do toho důsledně, stromy nemají šanci přežít. Jde liliodendron tulipánovitý, několik jírovců s červenými květy a habr. Ztráta vzácných stromů moc mrzí městskou zahradnici ze SMMS Petru Koukolíkovou. „Nejvíce mě mrzí ten liliodendron tulipánovitý, ten ani nikde ve Stříbře nemáme. Každý ten strom dá hodně práce, než se vypěstuje do většího vzrůstu, takový kus má pak cenu už 15 až 20 tisíc korun. Vandalové některé stromy rovnou zlomili, jiné ořezali nožem tak, že jim přerušili lýko, a tím do koruny nejdou živiny, takže i takto poškozený strom prostě uhyne,“ je rozmrzelá Petra Koukolíková, když připomíná, kolik práce a péče takový strom potřeboval. „Když jde o malé ranky a přijdete na ně včas, dají se ještě ošetřit, ale toto už je všechno nevratné,“ ukazuje ořezanou kůru z kmenu.
Starosta města Stříbra Martin Záhoř zvažuje i právní postup. „Jde o nemalé peníze a nelíbí se nám celkově podobné jednání všude. Samozřejmě jsem požádal i Městskou polici, aby tam chodili častěji, ale těžko někoho chytíte přímo při činu. Navíc pak strážníci zase chybí na jiných místech, nemůžou tam chodit pořád. Ale budu rád za každou zprávu od našich občanů, když nahlásí, že někoho viděli, jak něco ničí,“ řekl starosta.
Parkem chodí lidé k řece, nebo i domů. „Chodím tam často, tedy jen ve dne, v noci bych si vůbec netroufla. pořád tam vidím různé partičky, jak tam pijí, hulákají, dělají nepořádek. Teď tam mlátili i psa, no, je to smutné, že se takto můžou lidi chovat,“ říká paní Zdeňka.
MarS
.