V TOUŠKOVĚ DĚLAJÍ SBÍRKU PRO KOSTELNÍ ZVON

24 srpna, 2020|Posted in: Města, Obecné

Celkem čtyři místa na zvony jsou v touškovském kostele Narození svatého Jana Křtitele,  ale na místě jsou pouze dva. Dvě místa jsou řadu let ošiřelá.  To by se ale mohlo v dohledné době změnit. Spolek Nás Touškov se rozhodl druhý největší zvon doplnit a vyhlásil veřejnou sbírku. Doufají, že se jim podaří získat aspoň milión korun.  “ Třetí zvon chceme dát odlít právě, proto, že staré zvony se svým způsobem vytloukají a mají také určitou životnost a nový zvon by vydržel ještě třeba čtyři sta let a vlastně by ještě šetřil ty původní zvony. Jeden ten největší zvon Nejsvětějšího spasitele už má také vyměněné srdce, má jen takové provizorní, které ten zvon ničí zevnitř, proto s ním moc nezvoníme. Takže bychom současně za ty peníze chtěli pořídit nové srdce právě u tohoto největšího více jak  tří a půltunového zvonu,“ vysvětluje Petr Komanec ze spolku Náš Touškov.
.
S farností už spolek několik let spolupracuje i na různých akcích, jak uvádí členka spolku Kateřina Duchková.
My se snažíme stále spolupracovat se zdejší farností, pořádáme zde například ve farní černé kuchyni pečení chleba, nebo se zapojujeme do Tříkrálové sbírky a pomoci získat další zvon a jeden vlastně opravit je pro nás další velká výzva a ochotně jsme se hned zapojili. Zvon navíc vydrží několik staletí a celý ten počin se kladně zapíše do historie pro další generace,“ dodala Kateřina Duchková.
.
Tradiční pečení chleba v peci farní kuchyně se letos uskuteční 20. září. „Každý je vítán, upečený chleba pak společně sníme,“ usmívala se Duchková.
.
Číslo účtu pro touškovský zvon:  1277519010 / 5500 
.
Více o zvonech kostela:  https://www.nastouskov.cz/sbirka
.
.
.
FOTOGALERIE: