V Touškově budou péct chleba ve staré peci

17 září, 2020|Posted in: Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY, Recepty

V neděli odpoledne se můžete vydat do Touškova, kde chtějí péci chleba podle tradiční receptury ve staré farní peci.  Začátek akce je ve 13 hodin, kdy se začnou do pece sázet připravené bochníky, současně bude také zahájena prohlídka černé kuchyně na touškovské faře. Více uvádí Kateřina Duchková za pořádající spolek Náš Touškov. „Pec jsme po letech opět rozpálili v loňském roce, a to po více než sto letech. Samotná pec je na faře už od roku 1746 a století se nepoužívala. Zkusili jsme upéci chleba, trochu jsme se báli výsledku, ale nakonec vše bylo úspěšné.  Chléb upečený tradičním způsobem měl zcela jinou chuť, kůrka farního chleba byla křupavá a voněla po uhlíkcích. Pekař Roman Sebera, naplnil pec největším počtem bochníků a i přesto se na všechny návštěvníky nedostalo,“ vzpomínala Duchková na loňský rok.
.
Na akci se prý dlouho vzpomínalo v dobrém, a proto se spolek rozhodl pokračovat i letos. A termín padl na 20 září.  „Letos se upečou dvě pece plné chleba a snad už to bude dost pro všechny. Budeme péct i tradiční české buchty plněné tvarohem a povidly, navíc chystáme překvapení, které nechceme prozradit. Největší obavou je nyní  covidová situace, která se stále vyvíjí a upravuje nařízení, ale jedná se o venkovní akci a věříme, že vše bude v pořádku. V nejhorším případě prodáme farní chléb a lidé si jej ochutnají až doma. Výzvu upéct chleba přijal opět zkušený pekař Roman Sebera, jehož zajímá starý způsob pečení,“ dodala Kateřina Duchová a zve širokou veřejnost.
.

Program:  
13 hod – začátek akce a sázení bochníků do pece; zahájení prohlídek černé kuchyně na
touškovské faře, ochutnávka touškovského žitného chleba
14:30 rozkrojení čerstvě dopečených vychladlých bochníků
Ochutnávka krajíců chleba včetně domácích paštik

Po celou dobu akce bude probíhat vernisáž vyšívaných obrazů Radovana Ďuriše, touškovského občana, který se věnuje křížkové mu vyšívání. Tuto práci pamatuje od své maminky a v dnešní době je spíše raritou. Radovan bude vyšívat na místě a ukáže nám tuto vyšívací techniku včetně všech ušitých obrazů, které
bude možné i zakoupit.

.

MarS

.
foto: archiv : Náš Touškov

.