RUINY JANA KŘTITELE – KRÁSNÉ – SMUTNÉ – NEBEZPEČNÉ

1 listopadu, 2020|Posted in: Obecné, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Nebezpečné ruiny bývalého barokního poutního kostela Jana Křtitele najdete nedaleko obec Kočova na Tachovsku. Tento kostel býval cílem náboženských procesí a podle historický pramenů byl postaven kolem 13. století. Již před tím ale prý na tomto místě bývala svatyně. Stránky Wikipedie uvádí, že existuje záznam o tom, že v roce  1578 se zde uskutečnila bohoslužba v kostele sv. Jana Křtitele, kterou údajně vedl farář z Brodu nad Tichou. Od roku 1638 spadal kostel pod plánskou farnost.
Během dalších let docházelo ke změnám, kostel se postupně zveleboval, dne 24. června 1732 jej vysvětil kladrubský opat Siebert.  O výmalbě interiérů není zcela jasno, wiki uvádí , že byla dílem  malíře V. S. Schmidta z Plané, německá literatura ji však přisuzuje Eliáši Dollhopfovi.
To už se asi nikdo nedoví. To, co asi mnohé zajímá více, je skutečnost, že před dvaceti lety, tedy v roce 2000 byly trosky tohoto kostela filmaři pozměněny na pekelnou sluj, šlo o kulisu pro pohádku Z pekla štěstí 2 režiséra Zdeňka Trošky. Při těchto úpravách zmizely poslední zbytky barokních maleb. Na místě hrál Karel Gott roli Lucifera, a když se o tomto filmování dozvěděli jeho fanoušci, neváhali se na místo natáčení vydat. A tak se tam v natáčecích dnes doslova objevovaly autobusy německých fanoušků. Když se filmaři sbalili a odjeli, propadla se náhle hlavní část klenby kostela.
Letos se na místě konala malá slavnost na připomenutí 20. výročí od filmování a na místě se objevila informační tabulka.  Současně se objevily pásky, které upozorňují na nebezpeční stav, není radno pod klenby vstupovat, ani se pohybovat v blízkosti zdiva.
Zřícenina mohutného chrámu je od roku 1992 chráněna jako kulturní památka České republiky.
MarS
Video:
.
.