VATOVÉ OZDOBY JEDNODUŠE A RYCHLE!

23 prosince, 2020|Posted in: Domácí dílna, Obecné

Jiří Sauko je sice muž, ale vůbec se nebojí ženské práce. Je mu 48 let a, kromě toho, že umí například šít, nebo vyrábět dekorace, tak se navíc naučit podle sociálních sítí vyrábět vánoční ozdoby na stromeček. Říká, že je to vlastně jednoduché, a tak na svůj stromeček i jako dárečky už vyrobil desítky ozdob ze skládané kosmetické vaty, nebo také z papíru a třpytek. Na své výrobky je opravdu pyšný. „Já jsem takový, že si rád spousty věcí zařídím sám, takže i šiji, sám všechno zdobím, no a Vánoce jsou důležité a já je chci mít originální a ideálně po staru. Jak jsem tak brouzdal po netu, zaujala mě výroba vatových a papírových ozdob. Jsou tak jednoduché, že jsme to hned vyzkoušel a už jich mám hodně,“ pochlubil se Sauko, který navíc ve svém volném čase provozuje muzeum v Chodové Plané.
Na výrobu člověk moc věcí nepotřebuje, většinu má i doma. „Chce to nějaký kus tvrdého papíru nebo kartonu, drátek na očko, skládanou vatu, nejlépe čistou bavlnu. A samozřejmě lepidlo Herkules, štětec, nůžky. Nějaký obrázek, nebo na okraj cokoliv, já tu mám drátky s barevnými štětičkami. Kdo chce, může si lepidlo obarvit třeba vodovkami. Z kartonu vystřihneme požadovaný tvar, z jedné strany nalepíme očko vytvarované z drátku. Možno použít jen izolepu. Pak postupně na tvar přikládáme vatu, kterou vždy přetřeme štětcem namočeným v rozředěném Herkulesu. Vatu přikládáme opakovaně, tak zvaně ji vrstvíme, až vznikne 3D efekt. Lepidlo může být i obarvené temperou nebo vodovkou. Celý výrobek necháme pořádně zaschnout, pak přiložíme obrázek, opět přetřeme lepidlem, na které můžeme dát třeba i třpytky. Okraje lze dozdobit kartáčky na kola, krajkou, tkalounem, čímkoliv. A máte tu nejoriginálnější ozdobu,“ usmívá se autor.
Podobně prý pracuje i s papírovými ozdobami.  „Na tvrdý papír naneseme jakýkoliv obrázek, který přilepíme. Na mokrou vrstvu ještě sypeme třpytky nebo jemný křemičitý písek, aby se leskly, absolutně jednoduché,“ dodal.
.
Více se dozvíte v reportáži 24.12. mezi 9. a 10. hodinou na stanici Český rozhlas Plzeň!
.
MarS
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.