TIP NA VÝLET – MICHALOVY HORY

11 dubna, 2021|Posted in: Obecné, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Tam za mlhou v daleké krajině,
kde Lazurová hora se tyčí,
Tam v údolí teče Kosí potok
kroutí se jak had a syčí..
.
Tam s úžasem zůstanete stát.
Pojďme se tam podívat.
.
Michalovy Hory je malá vesnice, kde je pouhých 70 adres a obec spadá pod městys Chodová Planá.

Celé okolí připomíná historii hornictví, kdy se zde dolovalo stříbro, jako vedlejší rudy také zlato, antimon a další a to přibližně ve 20 dolech.  V 17. století se v okolí lámal vápenec. K ukončení hornické činnosti došlo v první polovině 19. století. K dalšímu odsunu německých obyvatel došlo po roce 1945 a od 60. let docházelo k demolici opuštěných domů, většina stávajících domů je využívána pro rekreační účely.  Trvalých obyvatel tam zůstalo jen na sedm desítek.

.

Na vyvýšeném místě je kostel archanděla Michaela, který stojí na místě původní kaple, byl postaven kolem roku 1590. Současná podoba pochází z konce 17. století.  Na návsi si můžete povšimnout sochy svatého Antonína Paduánského a je tam i kopie sochy svatého Josefa, která byla zcizena.

.

Procházkou kolem Lazurového vrchu můžete ocenit krásnou přírodu. Na jeho vrcholu se na východní straně nacházejí  zbytky středověkého hradu Lazurová hora ze 13. století. V minulosti se zde těžilo převážně stříbro a cín. Dodnes zde jsou patrné vstupy do dolů. Pod severní stranou „Lazurky“ se nachází Tabákový mlýn (Tabakmühle).

.

Procházkou dále se můžete vydat až k Čiperce, což je minerální pramen přírodní uhličité vody. O kus dále pak dojdete k památné lípě..
.
MarS
.
.