BLAHOUSTY ZASTÁVKA – ŽELEZNIČNÍ ROMANTIKA

13 května, 2021|Posted in: Obecné, Tip na výlet

Jedna z posledních romantických vlakových zastávek, které kdysi v Česku bývaly, se nachází v Blahoustech. Sice již zmizela druhá kolej a také petrolejová lampa, přesto je zastávka stále využívána, a dokonce i opravena.

.

Nádražní budova v Blahoustech na Tachovsku vznikla v roce 1901. Jako první projel touto zastávkou parní vlak. „V tehdejší době to byl skoro jistě smíšený vlak, což znamená osobní a nákladní vlak dohromady,“ uvedl obyvatel obce Malovice u Blahoust a člen spolku Plzeňská dráha Jan Míkovec.

.

Na nádraží stojí také dřevěná budka, jedná se o dřevěné záchodky z roku 1900. Jde o typizovanou dřevěnou stavbu, která se kdysi nacházela na každém nádraží na dráze do Bezdružic.

.

Ke kompletní rekonstrukci vnější části nádražní budovy došlo v roce 2016. Opravena byla střecha, fasáda a osazena byla i nová okna. „Nádraží získalo moderní podobu a dovolím si tvrdit, že je to i přičiněním našeho spolku Plzeňská dráha, kdy jsme zaujali iniciativu k opravě nádraží na celé trati,“ dodal Jan Míkovec.

.

Poslechněte si celou reportáž na ČRo Plzeň ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/vlakova-zastavka-v-blahoustech-na-tachovsku-si-zachovava-svuj-romanticky-raz-8481831

.

MarS

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.