NA ČÁPY MÍŘÍ KAMERA, LIDÉ JE SLEDUJÍ MÍSTO TELEVIZE

20 května, 2021|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Zvířata

Občané Dlouhého Újezda na Tachovsku si zamilovali čapí rodinku, která každoročně hnízdí na stožáru na návsi. Dění v hnízdě dokonce monitoruje kamera.

Eliška Rudová a Martin Liška

Netradiční zábavu mají obyvatelé obce Dlouhý Újezd. Místo televize totiž pravidelně sledují internetové stránky obce, kde přes webkameru pozorují hnízdo čápů. Čapí rodinka má velký počet příznivců. Například Eliška Rudová pozorování čápů bere jako svůj každodenní rituál, obdivuje je ale spíš naživo přímo pod stožárem, kde ptáci sídlí, nebo ze svého balkonu.

Na jaře čápy přivítá celá vesnice

„V naší obci začali čápi hnízdit v roce 2011 a 4 roky je hnízdo monitorováno kamerou, snímky jsou pak na webových stránkách obce,“ popsala. Když čápi na jaře přiletí, většinou je na náves přijde přivítat celá vesnice. „Snímkování z kamery se aktualizuje každých 17 vteřin, na stránkách obce ještě popisujeme, co právě čápi dělají,“ vysvětlila Rudová.

Čápy pozoruje i ornitolog z Muzea Českého lesa v Tachově Martin Liška. Díky pomoci místních lidí se podle něj podařilo odečíst kroužek, který má na noze samec. „Je to čáp z polské obce Dabrovka Dolna vzdálené asi 400 kilometrů odsud. Moc polských čápů v Čechách není, takže je to vlastně vzácnost. Samička kroužek nemá,“ prozradil.

Čekání na mláďata

Mláďata lidé zaznamenají, až se malí čápi postaví na nohy a vykouknou z hnízda. Podle ornitologa to nebude dřív než za měsíc, pokud vůbec. „Zatím jsem na kameře nezpozoroval vejce,“ popsal Liška. Ornitolog také vylíčil nedávnou potyčku újezdských čápů s jiným párem: „V Tachově naproti pracovnímu úřadu je další hnízdo, kde se praly dvě rodiny, čápi si totiž běžně kradou stavební materiál na hnízda.“

.

CELOU REPORTÁŽ SI POSLECHNĚTE ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/misto-televize-lide-z-dlouheho-ujezda-sleduji-capi-rodinku-8492310