ZE SVOJŠÍNSKÉ POUTI

29 června, 2021|Posted in: Města, Obecné, PRO ŽENY

Tradiční setkání rodáků na Svojšínské pouti sv. Petra a Pavla

Je událostí pro celou obec, pro příbuzné a kamarády. Na pouti se nabízí příležitost k setkání, návštěvě, k dobré pohodě, dobrému jídlu, pivu a odpočinku. Tato malá vesnička nikdy nepatřila k velkým kulturním a sportovním místům, občané obce chtějí žít hlavně pospolu v pohodě a s radostí.

Pouť se konala 26.6. 2021 od dopoledních hodin až do večera. Na Svojšínskou pouť se tradičně sjíždějí rodáci, z blízka i daleka. Ráno bývá sloužena Mše svatá v kostele sv. Petra a Pavla. Na této mši v minulosti byla většina návštěvníků německé národnosti, s kořeny právě ve Svojšíně. Tito rodáci se velmi zajímali o život v rodné vsi svých předků.

V letošním byli občané i návštěvníci rádi, že se pouť, oproti loňskému roku mohla uskutečnit. Potkali se zde známí, s kořeny a srdcem ve Svojšíně, kteří využili tuto příležitost k návštěvě domova.

Od ranních hodin čekaly návštěvníky pouťové atrakce, dětský kolotoč, nafukovací hrad, střelnice a hernička pro nejmenší. Bylo zde i prodejní stánky, které návštěvníkům nabízely tradiční pouťový sortiment, bižuterii, langoše, medovinu a další občerstvení. Velmi příjemné bylo zastavení u stánku střediska Víteček, kde bylo možné zakoupit výrobky klientů Základní školy speciální ROYAL RANGERS. Oblíbený bývá stánek s kaktusy místního pěstitele.

Na návsi jste mohli posedět a poslechnout si NÝŘAŇANKU. Odpoledne bylo pro dětské návštěvníky připraveno divadlo, v prostorách zámeckého nádvoří. Po celý den jste mohli obdivovat krásy zámeckých zahrad a absolvovat prohlídku zámeckých interiérů a probíhajících výstav. Posezení v zámecké kavárně je jako jiný svět, klid a mír, oproti dění na návsi, kde hrálo odpoledne COUNTRY TRIO a večer to rozjel ANGNES ROCK – REVIVAL BAND.

Starosta obce, Karel Petráň, zhodnotil letošní průběh pouťových oslav takto: „Jako velmi povedený. Důležité je, že se lidé po dlouhodobém omezení mohli opět sejít, pohovořit si a společně prožít tento slavnostní den.“

Občané děkují všem, kteří si našli chvilku, zastavili se, podpořili tuto tradici a každý rok se rádi vrací.

Jana Miltová

.

Foto: JaMi + úřad Svojšín

.