PRÁCE NA TURBOVNĚ V ÚTERÝ POKRAČUJÍ

21 července, 2021|Posted in: Města, Obecné

V Úterý na severním Plzeňsku zachraňují starý objekt. Takzvaná Turbovna je již několik let ve špatném stavu a intentivně se v ní rekonstruuje. Z budovy by se tak měl stát víceúčelový prostor pro setkávání a kulturní akce.

Úterské náměstí hyzdí budova, které se podle posledních předválečných majitelů, rodiny Turbových, říká Turbovna. Turbovi zde před válkou provozovali hostinec a řeznictví. Nyní se spolek Bart snaží sehnat peníze na opravu této budovy. Následně by zde mohl vzniknout víceúčelový prostor pro setkávání a kulturní akce. V budově probíhají již 6 let rekonstrukce.

„Když jsme ji před 6 lety jako spolek zakoupili, tak byla v katastrofálním stavu. Začala destrukce domu tím, že se zřítila klenba v průjezdu,“ uvedl člen spolku Bart Tomáš Kaiser. Záměrem spolku je památku opravit a v budoucnu v objektu vytvořit komunitní centrum se společenským sálem. Mělo by se tedy jednat o prostor, kde se budou setkávat obyvatelé.

V příštím roce by mohly být práce hotové

Budova má již novou střechu a krov a staticky zajištěnou část sklepa. Další práce by měly pokračovat v interiérech menšího severního křídla a přesunout se i do většího jižního křídla. Komunitní centrum by v Turbovně mohlo podle odhadů vzniknout už v příštím roce. Letos v srpnu by mohla být dokončena část, kde se bude nacházet společenský sál.

„V jedné části domu je větší sál, malá spolková místnost se sociálním zázemím. V druhé části domu budou 3 místnosti a rovněž sociální zázemí pro návštěvníky,“ doplnil Tomáš Kaiser. V objektu by mohlo vzniknout i informační centrum, expozice o historii regionu nebo větší sál, kde by bylo možné pořádat společenské akce.

.

Poslechněte si rozhlasovou reportáž zde: 

https://plzen.rozhlas.cz/novy-spolecensky-sal-v-utery-mohl-byt-v-turbovne-8535932

.

VIDEO:  https://www.youtube.com/watch?v=OynvvDrnGeU&ab_channel=MartinaSihelska

.