TIP NA VÝLET – RADNICE V ÚTERÝ JE JEDNOU Z NEJKRÁSNĚJŠÍCH

3 července, 2021|Posted in: Města, Obecné, Tip na výlet

Radnice městečka Úterý na severním Plzeňsku má jednu z nejkrásnějších obřadních síní v kraji. Podle dochovaných malovaných stropních prken se obnovil strop a místnost zdobí dobový nábytek.

.

Rok původu radnice není známý. Jisté je však to, že byla vystavena před rokem 1556. Hned u vstupu do radnice se nachází historické dřevěné schodiště. V mezipatře se objevují dřevěné a kamenné sochy a v prvním patře radnice se nachází obřadní místnost, kde se pořádají svatby, vítání občánků, případně se zde oslavují kulatá životní jubilea významných občanů či rodáků.

.

Dřevěný kazetový strop je nádherně malovaný a v místnosti se nachází také starý dřevěný taktéž malovaný nábytek. Rekonstrukce stropu probíhala v 90. letech. „Budova již před druhou světovou válkou nesloužila jako radnice a byla v dezolátním stavu,“ uvedl Petr Strádal, který se stará o úterskou památkovou zónu.

.

Při rekonstrukci obřadní místnosti se objevily původní malby na trámech a tři původní kazety ze stropu. Dobové malby pocházejí nejspíš z roku 1695. Podle nich pak byla malba na zrekonstruovaný strop doplněna. Dřevěný starodávný nábytek původní není, je zapůjčený z depozitáře okresního muzea Plzeň-sever.

.

Poslechněte si reportáž přímo z radnice, kde Petr Strádal vypráví: 

https://plzen.rozhlas.cz/svatba-v-nadherne-obradni-sini-co-takhle-radnice-v-utery-8524124?fbclid=IwAR1pcSqCMQW9WTLF64v2Nv5uyziM1U143sSP766TGTmQNqnBJPk2O1aE6dY

.