TIP NA VÝLET – VÝROVNÍK

30 července, 2021|Posted in: Obecné, Tip na výlet

Uprostřed lesa na Tachovsku za Chodovou Planou stojí věž. Takzvaný výrovník sloužil kdysi střelcům k lovu dravých ptáků. Na konci 19. století byli dravci braní jako škodná a jejich odstřelem chránili lovci bažanty.

Výrovník nebo výrovka sloužila střelcům pro lov dravých ptáků. V lese kousek za Chodovou Planou bývala kdysi poměrně veliká bažantnice a bylo zapotřebí bažanty chránit před útokem dravců. „Protože v přírodě existuje určité nepřátelství mezi sovami a ostatní pernatou zvěří, útočí dravci na sovu,“ vysvětlil Antonín Hříbal z Chodové Plané.

Nahoře ve věži byla na konci 19. století maketa sovy, kterou střelci ovládali pomocí provázků či drátků tak, aby simulovali pohyb sovy. Dravci na ni útočili a lovci jejich odstřelem ochránili bažanty. Dravci byli tehdy bráni jako škodná a bylo je možné střílet. Dnes jsou již draví ptáci chráněni a žádný lov na dravce se na výrovce nekoná.

Stavba připomíná malou věž středověkého hradu

V úzké věži jsou jen 4 malé střílny a díra ve střeše, kterou byly protažené provázky, jimiž se vycpanina výra ovládala. „Některé výrovky měly v kleci živého výra, na kterého dravci útočili. To však bylo kdysi dávno,“ doplnil Antonín Hříbal. Bažantnice v lese za Chodovou Planou fungovala s přestávkami od konce 19. století až do roku 2008. V nové době se však výrovka vůbec nepoužívala, protože dravci jsou chráněni.

.

Celá reportáž je k poslechu ZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/vite-co-je-vyrovnik-jeden-si-muzete-prohlednout-za-chodovou-planou-8538149

.

MarSi

.