VANDALOVÉ VYKOPALI KOSTI Z HUSMANOVY KAPLE!

4 září, 2021|Posted in: Články, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

V bujném lese ve Světcích se ukrývá torzo Husmannovy kaple. K místu a osobě rytmistra Husmanna se vztahuje mnoho pověstí. Kaple byla dokonce znesvěcena, když vandalové vykopali ostatky z místního hrobu.

Světce na Tachovsku mají svá tajemná zákoutí. V divokém lese plném hustých keřů, vysokých stromů a vzrostlých trav se ukrývají trosky Husmannovy kaple z 15. století. Své jméno nese kaple po majiteli tachovského panství Janu Filipu Husmannovi.

Husmann na Světcích kdysi založil fundaci Paulánského kláštera a byl se svou první ženou pochován v kostele Čtrnácti svatých pomocníků. „Po smrti byl pochován v kostele Paulánského kláštera, jenže ten byl za Josefínských reforem zrušen. V 19. století kostel a klášter Windischgrätzové přestavovali a v souvislosti s tím, byly ostatky Husmanna a jeho ženy přestěhovány do zdejší kaple, které se později říkalo Husmannova,“ uvedla Jana Hutníková, ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově.

Ostatky Husmanna vykopali vandalové

O Husmannovi se v okolí tradovala velice chmurná pověst. Vyprávění o ukrutném Janovi se dotklo učňů sídlících v bývalém klášteře. Ti u kaple vyhrabali ostatky Husmanna a jeho ženy a říká se, že s jeho lebkou dokonce hráli fotbal.

„Před asi 5 lety se různými osudy do muzea dvě lebky s podezřením, že se jedná o Husmannovo a jeho ženy, vrátily. Předběžná expertiza to však nebyla schopna potvrdit ani vyvrátit,“ doplnila Jana Hutníková.

Tajemné místo s ponurou historií, kde dnes stojí torzo Husmannovy kaple je součástí naučné stezky Vysoká – Světce. Jedná se o první zastavení na kopci, které se nachází za zříceninou bývalého kláštera.

autoři:Martina Sihelská,|zdroj:Český rozhlas Plzeň

Spustit audio

CELÁ REPORTÁŽ NA ČRO ZDE: https://plzen.rozhlas.cz/trosky-husmannovy-kaple-tajemne-misto-s-ponurou-historii-8564629

.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*