TIP NA VÝLET – HVOZDEM PŘEMYSLOVÝM

13 listopadu, 2021|Posted in: Články, Města, Příroda, Tip na výlet

Dnes vás pozvu na Křivoklátsko, odkud mám své kořeny. Moje babička mi v dětství velmi často vyprávěla, jaká krásná zákoutí tam jsou, kde hrála u Kolečka volejbal, jaké hvězdy jezdily na zbečenskou riviéru. Bydleli v malém domku v údolí pod hradem a všude kolem měli hluboké lesy.

Samotný hrad Křivoklát asi nemusím představovat, ráda bych ale připomněla zajímavá místa kolem, kam se často vracím. Zmiňované Kolečko je sportoviště v údolí pod hradem, na hrad se pak můžete podívat v podstatě ze všech světových stran, například z cesty na Rakovník, nebo zblízka od vyhlídek kolem, od Egona, od vyhlídky u Nejsvětější trojice, z lesního hřiště a mohla bych jmenovat dále.

Malé infocentrum najdete v městysi u křižovatky. V domě kdysi býval obchod a v zadním traktu také žil známý malíř Karel Šnobl, jehož obrazy mají snad všichni Křivoklátští – včetně mě, samozřejmě.

Kolem jsou nádherné cesty nad Berounkou, výhledy na mnoha místech, jedno z těch známějších je vyhlídka u Paraplíčka, ale spoustu dalších najdete v obou směrech kolem řeky.

Kdo máte rád rozhledny, tomu doporučuji nedalekou Máminku, před kterou je v lese tak zvaná Myšlenková zahrádka.

Ale my se od městyse teď odvrátíme k Přemyslovskému hvozdu (také se říká Královský hvozd, Přemyslovský lovecký hvozd, Křivoklátský lovecký hvozd, dříve Zbečenský lovecký hvozd).  Tato přírodní část vlastně je lesnatá oblast převážně ve středním povodí řeky Berounky v západní části středních Čech. Zahrnuje i několik okresů – Rakovník a Beroun, částečně pak Kladno, Rokycany a Plzeň-sever, ale částí zasahuje i do okresu Louny.
Část tohoto lesnatého území je dnes zákonem chráněna: Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko a Přírodní park Džbán – Džbánsko a lounské Podlesí.

Dovolila jsem si zpracovat krátké video z  letošní návštěvy tamního okolí.

VIDEO SI PUSTÍTE ZDE:

Hezký den s úsměvem.. 🙂

MarSi

.