Tajemný hraniční kámen pochází z doby Marie Terezie

5 prosince, 2021|Posted in: Články, Příroda, Tip na výlet

Na českoněmecké hranici už dnes naštěstí neuvidíte ostnaté dráty, ale když budete dobře hledat, možná najdete hraniční značení z tereziánského období.

Divoká příroda na českoněmecké hranici u zaniklé obce Pleš skrývá poklady z dávné minulosti. Dnes už na hranici nejsou žádné ploty ani zátarasy, můžete se tak přírodními krásami kochat na obou stranách. A jak vlastně poznáte v lese, kdy jste přešli hranici? Jsou tam značené hraniční kameny, které na sebe souvisle číselně navazují. Jeden kámen ale na dnešní číselné řady nenavazuje. Při svých pochůzkách ho objevil průvodce Českým lesem Antonín Hříbal a zahájil pátrání.

„Jedná se o historický hraniční znak z tereziánského období, je na něm vytesaná devítka, křížek a šipka,“ popisuje. Kámen podle něj nekoresponduje s ostatními hraničními znaky, které na místě jsou. „Tady je třeba 4/8, což už je současné značení, to znamená v pořadí 4. znak sektoru 8. Každý hraniční znak má svůj identifikátor, tak je geodeticky zaměřen a dá se přesně poznat, kde jsou hranice,“ vysvětluje Hříbal.

Podobně označené hraniční znaky najdeme také za šumavskou Modravou. „Jsou na nich také znaky z tereziánského období, šipka ukazuje zdánlivě dolů, ale ukazuje vlastně směr, kudy probíhala společná hraniční cesta, v tomto případě česko-bavorská,“ dodává průvodce. Podobnou šipku prý najdou pozorní turisté také na Královském kameni pod horou Dyleň.

Celá reportáž ZDE: https://plzen.rozhlas.cz/unikatni-hranicni-kamen-z-dob-marie-terezie-najdete-v-ceskem-lese-8630037

*

autoři:Martina Sihelská,Michaela Svobodová|zdroj:Český rozhlas Plzeň
*